Editoriale

Groază după U Craiova – Poli Iași! Dicu: Atentatul lui Mihalache asupra lui Koljic, în zodia Lăcătuș versus Ardeleanu și Duscher anti-Beckham

03.10.2020 | 00:23
Groaza dupa U Craiova  Poli Iasi Dicu Atentatul lui Mihalache asupra lui Koljic in zodia Lacatus versus Ardeleanu si Duscher antiBeckham
Groază după U.Craiova – Poli Iași! Dicu Atentatul lui Mihalache asupra lui Koljic, în zodia Lăcătuș versus Ardeleanu și Duscher anti-Beckham
ADVERTISEMENT

Pe pereții clinicii sufletelor noastre curge sânge alb, ca de lapte. Ieșeanul Mihalache ne-a reașezat tristețea sub preșul mormântului unui sport. Într-o perioadă în care viețile noastre sunt, mai mult ca niciodată, încolțite de boli și de dramele fiecărei familii, acest om a izbutit să reamintească ideea de abuz și de micime. Indiferent ce a gândit sau mai ales ce eclipsă a suferit în clipa în care i-a zdrobit piciorul lui Koljic, Mihalache face parte din tagma oamenilor care ard ca să ne dea foc, nu ca să „aprindă” o creație anume.

„Am văzut la reluare că l-am lovit. Am 35 de ani și este al doilea cartonaș roșu pe care îl primesc. Îmi pare rău, din asta trăiește un fotbalist. (…) Îmi pare rău… O să-l sun. Scuzele mele sunt în van, acum”, a spus jucătorul ieșean.

ADVERTISEMENT

Teoretic, cinstea e o răcorire, dar ideea de vid, de gol, de nimic, mi-a părut de o tandră naivitate, atunci când ea s-a reprezentat într-o absență. Absența oricărui tip de raționament. Să provoci o fractură de peroneu, zică-se „în viteza jocului”, nu e lucru simplu și ține de educația mentală și sportivă a unui individ, care se pretinde fotbalist și care mănâncă din aceeași oală cu acel confrate pe care… pare-se, l-a „cam” distrus.

Groază după U.Craiova – Poli Iași! Dicu: Atentatul lui Mihalache asupra lui Koljic, în zodia Lăcătuș versus Ardeleanu și Duscher anti-Beckham

După căderea tip horror a lui Koljic, Mihalache părea mirat, iar când, inițial, a primit doar un „galben”, i-a înflorit cuvântul pe zâmbet cu o anumită bucurie. Vioiciunea a durat doar un pic, pentru că mereu beznaticul Hațegan și-a revenit miraculos din somn și l-a eliminat. A fost o deposedare criminală, care poate distruge viața unui fotbalist, a unui om și chiar parcursul unei echipe, până acum învingătoare, dar care s-a trezit cutremurată de vuietul durerii. Și al haosului, pentru că de acum înainte, va cădea pradă căutărilor rapide, care nu mereu sunt încununate de succes.

ADVERTISEMENT

Craiova a câștigat, greu, debusolată, cu gândul nu doar la vedeta sa, ci la un om. Craiova fotbalistică a trecut prin multe. Acum, accidentarea lui Koljic poate duce chiar la un declin pe care Bergodi și elevii săi nu și-l imaginau. Lovitura sub centură naște monștri… Poți pierde un campionat și chiar o mentalitate, după un asemenea moment. Ce mai contează că după faultul teribil, Mihalache se certa la toartă cu oficialii de pe banca U.Craiova, pentru ca ulterior, „la reluare ”, de parcă n-ar fi știut ce a făcut, își cerea scuze?

La începutul anilor 2000, când apărătorul argentinian Aldo Duscher, de la Deportivo La Coruna, l-a zdrobit pe englezul David Beckham, pentru ca mijlocașul și căpitanul „Green Flag” să nu meargă la Mondiale, toată lumea a crezut că a reizbucnit Războiul Maldivelor sau că amărâtul de fundaș primise instrucțiuni de la însuși Maradona, un înverșunat anti-britanic. Aiurea. A fost un fault demn de noaptea minții. Nu mai contează părerile de rău ale lui Duscher și nici faptul că Beckham și revenit, în cele din urmă. Argentinianul a rămas același bărbat cărămiziu, care n-a înțeles niciodată respectul pentru adversar și pentru meserie.

ADVERTISEMENT

20 de ani de la măcelul din Ghencea

Au trecut vreo 20 de ani de la momentul în care Vasile Ardeleanu a fost scos din fotbal și din viața firească de Marius Lăcătuș, în timpul unui meci Steaua – FCM Bacău. Tunetul loviturii pe care „Fiara” i-a aplicat-o moldoveanului a făcut liniște în neant. Retina a rămas tributară imaginii de atunci.

Ardeleanu locuiește acum în satul Cârligi, din comuna Filipești, la 25 de kilometri de Bacău. Într-o declarație mai veche recunoștea că Lăcătuș i-a plătit operația și tratamentul. Dar ce rămâne dintr-un om, după ce plutonierii lumii țopăie din puști? Ardeleanu n-a mai avut trăire, iar „Lăcă” este și acum chinuit de un gest ciudat, de o fractură de secundă care i-a luat simțirea și a transformat-o în haos. E greu să plătești. Culmea, e mai ușor să suferi…

ADVERTISEMENT

Koljic trece, probabil, prin încercarea vieții sale. Viața, dragi prieteni, n-are nicio legătură cu vreun meci și cu miza unei prime. Are, însă, de a face cu umanitatea și cu eternul ei, pe care îl distorsionăm. Nu, nu  este o metaforă. Metafora și cuvântul nu au atât rolul comunicării, cât rolul de a complini discontinuitatea de percepție a structurii umane.

Nu știm ce pedeapsă va primi Mihalache. De fapt, nici nu mai contează prea mult. Important e că suferința îi va tulbura nopțile. Asta, dacă înăuntrul lui există un suflet. Un suflet poate nu cotonogar, precum a fost Mihalache, jucătorul din iarba lui „Ion Oblemenco”…

Suntem cetățeni ai lumii, martori ai Universului care se scaldă în boală și în ciuda lui Dumnezeu și exact când nu ne vine a crede, ne pricopsim cu suflete de hingheri.

ADVERTISEMENT
Tags: