News

Grup pharma francez, vinovat de omor și înșelăciune. Au vândut un medicament, deși știau că e periculos

29.03.2021 | 23:54
ADVERTISEMENT

Un medicament de slăbit a fost comercializat pe piață de un Grup pharma francez, timp de 33 de ani, deși afecta sănătatea. 

Compania Servier a fost găsită vinovată pentru înșelătorie și omor prin imprudență pentru vânzărea acestui produs, conform Biziday.

ADVERTISEMENT

Medicamentul în cauză se numește Mediator și este un produs de slăbit derivat din amfetamină, destinat persoanelor supraponderale și care suferă de diabet. Pentru calitatea de a reduce pofta de mâncare, a fost prescris și persoanelor sănătoase care voiau să piardă din greutate. El a fost comerializat, deși se știa că provoacă leziuni cardiace și pulmonare.

Medicament de slăbit comercializat deși afecta sănătatea. Ce sancțiuni a primit compania producătoare

Laboratorul a fost amendat cu 2,7 milioane de euro, iar fostul vicepreședinte a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost sancționată și Agenția Franceză a Medicamentului. Aceasta a primit o amendă de 300 de mii de euro.

Motivul pentru a fost sancționată AFM este că nu a retras mai devreme licența de punere pe piață a pastilelor Mediator, conform sursei citate. Pe parcursul anchetei au fost prezentate în instanță mii de reclamații formulate de francezi.

ADVERTISEMENT

”Deși știau de ani buni care sunt riscurile medicamentului, nu au luat niciodată măsurile necesare”, a declarat judecătorul procesului.

Un medicament de slăbit a fost folosit ilegal 33 de ani. Câte persoane l-au folosit?

Mediator era destinat persoanelor supraponderale și care suferă de diabet. Pentru că reducea pofta de mâncare, a fost prescris și persoanelor sănătoase care voiau să piardă din greutate. A fost interzis în SUA, Italia sau Spania la începutul anilor 2000 și, ulterior, în Franța, după ce un pneumolog a demonstrat că provoacă leziuni cardiace și pulmonare grave.

ADVERTISEMENT

Un studiu citat de BBC a indicat că 500 de decese (înregistrate între 1976 și 2009) au avut legătură cu consumul de Mediator.

ADVERTISEMENT
Tags: