News

Grupare navală NATO, prezentă în Marea Neagră şi Marea Mediterană. Care este scopul

O grupare navală NATO va fi prezentă în Marea Neagră şi Marea Mediterană, în următoarea perioadă. Mai multe exerciții militare vor avea loc, printre care executarea unor zboruri.
21.01.2022 | 16:57
Grupare navala NATO prezenta in Marea Neagra si Marea Mediterana Care este scopul
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcute de ministrul apărării francez, Florence Parly. Într-o postare pe rețelele de socializare, Florence Parly a precizat că portavionul francez Charles-de-Gaulle se va îndrepta către Marea Mediterană în luna februarie.

Portavionul urmează să ia parte la luptele contra grupării Stat Islamic în Irak și Siria. Toată acțiunea face parte din misiunea ce poartă denumirea de ”Clemenceau 2022”.

ADVERTISEMENT

Pregătiri contra grupării Stat Islamic în Irak și Siria

”Portavionul Charles-de-Gaulle – şi grupul său aeronaval – se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată ‘Clemenceau 2022’ îl va face să participe la operaţia ‘Inherent Resolve’, care luptă împotriva Daesh în Levant.

Instrument de putere şi de influenţă excepţional, el va participa la numeroase exerciţii împreună cu forţele navale partenere şi va contribui la evaluarea autonomă de către noi a situaţiei, indispensabilă unei puteri de echilibru precum Franţa, a anunțat ministrul apărării francez.

ADVERTISEMENT

Amiralul Gilles Boidevezi a precizat, de asemenea, în cadrul unei conferințe de presă faptul că un sfert din traficul maritim de la nivel global va trece prin Marea Mediterană în zilele ce urmează.

”Pe teatrul libian, anumite miliţii fac trafic de arme spre Sahel şi trafic de fiinţe umane spre Europa”, a declarat Gilles Boidevezi.

ADVERTISEMENT

Portavionul francez Charles-de-Gaulle va fi însoțit de o fregată americană, una spaniolă, un submarin din statul elen și un elicopter din Belgia, NH90.

”Este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american”, a mai declarat Boidevezi, făcând referire la Mediterana centrală.

ADVERTISEMENT

Avioane deasupra Mării Negre, în apropiere de România

Pentru a lua parte la un exercițiu din luna aprilie,”unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie”, a mai completat amiralul.

Astfel, mai multe avioane vor survola deasupra Mării Negre până în aprilie. Până în prezent, deja fregata multirol Auvergne a stat trei săptămâni în Marea Neagră, în contextul apariției unor tensiuni între Occident şi Rusia, generate de operațiunea militară pe care Kremlinul o pregătește în Ucraina.

Legat de prezența NATO, ”până în prezent, există o diferenţă între Nord-Est şi Sud-Estul Europei”, a subliniat o sursă diplomatică europeană, scrie Antena 3

ADVERTISEMENT