News

Gruparea Jihad Islamic răspunde cu o ploaie de rachete bombardamentelor israeliene din Fâșia Gaza. A fost activat sistemul Iron Dome. VIDEO

Forțele israeliene și-au continuat sâmbătă dimineața bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, gruparea armată Jihad Islamic răspunzând cu o ploaie de rachete asupra statului evreu
06.08.2022 | 10:00
Gruparea Jihad Islamic raspunde cu o ploaie de rachete bombardamentelor israeliene din Fasia Gaza A fost activat sistemul Iron Dome VIDEO
Sistemul anti-aerian al Israelului a distrus toate rachetele lansate din Fâșia Gaza. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În noaptea de vineri spre sâmbătă armata israeliană și-a continuat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic a răspuns cu lansarea a peste 100 de rachete asupra teritoriului statului evreu.

Nou conflict armat în Fâșia Gaza

Bombardamentele forțelor israeliene, dar și rachetele lansate în răspuns din Fâșia Gaza, au încetat în intensitate spre primele ore ale dimineții de sâmbătă. Înainte de bombardamentele din această noapte, armata israeliană susținuse că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor.

ADVERTISEMENT

Brigăzile Al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, au transmis la rândul lor că au lansat vineri “peste 100 de rachete” spre teritoriul israelian ca “prim răspuns” la atacurile israeliene care l-au ucis unul dintre liderii grupării, Taysir al-Jabari.

În Israel sirenele de alarmă au continuat să răsune, în special în localitățile din sudul țării, însă oficialii militari de la Tel Aviv au precizat că nu au fost identificate victime sau pagube materiale în urma tirului de rachete. Potrivit acestora, cel puțin 70 de proiectile au fost lansate asupra teritoriului Israelului, marea majoritatea a acestora fiind interceptate de către scutul anti-rachetă Iron Dome, fie au căzut în zone nelocuite.

ADVERTISEMENT

Premierul israelian Yair Lapid a declarat, într-un discurs televizat, că gruparea Jihad Islamic, al cărui lider se află la Teheran, urmărește să distrugă Israelul.

„Jihadul islamic este un proxy iranian, care vrea să distrugă statul Israel și să ucidă israelieni nevinovați. Șeful Jihadului Islamic, se află la Teheran în acest moment. Israelul a desfășurat o operațiune antiteroristă precisă împotriva unei amenințări imediate. Lupta noastră nu este cu oamenii din Gaza. Nu ne dorim război, dar suntem pregătiți pentru el și nu ne este frică”, a declarat Yair Lapid.

ADVERTISEMENT

„Scopul acestei operaţiuni este eliminarea unei ameninţări concrete împotriva cetăţenilor Israelului şi a civililor care locuiesc în apropierea Fâşiei Gaza, precum şi ţintirea teroriştilor şi a sponsorilor acestora. Guvernul israelian nu va permite organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza să stabilească agenda în zona adiacentă Fâşiei Gaza şi să ameninţe cetăţenii statului Israel. Oricine încearcă să facă rău Israelului ar trebui să ştie: vă vom găsi”, a mai subliniat premierul israelian.

Zece morți și 79 de răniți în urma atacurilor israeliene

Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, “printre care o fetiţă de cinci ani” și o tânără de 23 de ani, dar şi că alte 79 de persoane au fost rănite în urma atacurilor israeliene. Vineri, Jihadul Islamic a transmis într-o declaraţie că unul dintre liderii săi de rang înalt, Tayseer Al Jabari, a fost ucis într-un atac israelian.

ADVERTISEMENT

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană. Operațiunea militară, pe care armata israeliană a numit-o „Breaking Dawn”, a venit la câteva zile după arestarea unui lider al organizaţiei din Cisiordania ocupată care a stârnit temeri de acţiuni ca represalii. Potrivit AFP, prima salvă de lovituri a vizat în special o zonă rezidenţială din centrul oraşului Gaza.

Jihadul Islamic, organizaţie considerată teroristă de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană, a acuzat statul evreu că “a declanşat un război”. „Inamicul sionist a început această agresiune şi trebuie să se aştepte să luptăm fără încetare”, a aunțat secretarul său general, Ziad al-Nakhala. Ismail Haniyeh, liderul politic al organizaţiei fundamentaliste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a avertizat la rândul său că “toate opţiunile sunt deschise” ca reacţie la atacurile israeliene.

Reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, s-a declarat “profund preocupat” și și-a exprimat îngrijorarea legătură cu o “escaladare foarte periculoasă”.

Statele Unite au lansat un apel la calm, dar au subliniat că Israelul are dreptul să se apere. „Statele Unite cred cu fermitate că Israelul are dreptul să se apere. Avem contacte cu diverse părţi şi îndemnăm toate părţile să revină la calm”, a declarat ambasadorul american în Israel, Thomas Nides.

ADVERTISEMENT