Cinci functionari ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sunt cercetați penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.
După ce în cursul zilei de miercuri, procurorii DNA au efectuat mai multe percheziții domiciliare, cinci funcționari și alți doi suspecți au fost duși la audieri.
DNA a anunțat joi că a început urmărirea penală a celor cinci funcționari de la Antifraudă, despre care a menționat că la momentul săvârșirii faptelor trei dintre ei ocupau funcții de conducere, iar doi de execuție.
Aceștia sunt acuzați de ”infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
Totodată, în acest dosar mai sunt urmăriţi penal și un dezvoltator imobiliar (I.C.P), dar și o altă persoană (V.A), pentru comiterea infracţiunii de ”stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.
Surse juridice susțin că dezvoltatorul imobiliar cercetat în acest dosar ar fi chiar Ion Cornel Petruţ, ginerele liderului clanul Vasiloi, unul dintre rechinii imobiliari din Capitală.
Potrivit procurorilor DNA, în anul 2021, cei cinci funcționari din cadrul ANAF ar fi efectuat un control la acest dezvoltator imobiliar, unde nu au constatat faptul că acesta încălca legislația fiscală și l-au lăsat să vândă în continuare locuinţe către persoane fizice cu cota de TVA de 5%.
”Funcționarii din cadrul ANAF nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, și din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020”, a transmis DNA.
Procurorii DNA spun că pentru perioada de raportare fiscală 2019-2020, dezvoltatorul imobiliar (I.C.P) a fost ajutat de o altă persoană (V.A) să obțină pe nedrept, cu titlu de TVA, suma de 20.468.734 lei.
Prejudiciul se ridică la peste 20 de milioane de lei, iar pentru recuperarea lui DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri care aparțin inculpatului I.C.P.