News

Grupul de Luptă NATO din România a fost constituit. Sistem de apărare antiaeriană dislocat de Franța în țara noastră. Video

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță constituirea Grupului de Luptă NATO în țara noastră. În paralel, Franța aduce în România un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație.
19.05.2022 | 22:56
Grupul de Lupta NATO din Romania a fost constituit Sistem de aparare antiaeriana dislocat de Franta in tara noastra Video
Sistem de apărare antiaeriană dislocat de Franța în țara noastră. Sursa foto: bmftv.com
ADVERTISEMENT

Autoritățile din domeniul apărării de la București anunță definitivarea constituirii Grupului de Luptă NATO din România.

Grupul de Luptă NATO din România a fost constituit

Într-un comunicat emis joi, Ministerul Apărării Naționale anunță că Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma Grupul de Luptă. Acesta va integra, prin rotaţie, efective ale Belgiei şi Olandei.

MApN anunță că forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

ADVERTISEMENT

”Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina”, se mai arată în informarea oficială.

Sistem de apărare antiaeriană dislocat de Franța în țara noastră

Concomitent cu înființarea Grupului de Luptă, Franța anunță că trimite în România un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

ADVERTISEMENT

Vorbim de un sistem sol-aer cu rază medie de acţiune denumit MAMBA. Acesta este un tip de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecție în beneficiul forţelor care operează în zona de acoperire.


”Desfăşurarea acestui sistem de armament face parte, de asemenea, din consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a NATO pe flancul estic al Europei.

ADVERTISEMENT

El demonstrează capacitatea şi voinţa Franţei de a-şi proteja interesele şi pe cele ale aliaţilor săi din Europa şi permite consolidarea parteneriatului strategic care leagă Franţa de România din 2007, în special în domeniul apărării sol-aer”, arată un comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: