News

Grupul Wagner folosește Twitter și Facebook pentru a atrage noi recruți în Ucraina. Ce salariu ar primi un voluntar

Grupul Wagner recrutează pe Twitter și Facebook pentru luptele din Ucraina. Doritorii, invitați direct din Bahmut de șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin
31.05.2023 | 16:18
Grupul Wagner foloseste Twitter si Facebook pentru a atrage noi recruti in Ucraina Ce salariu ar primi un voluntar
Grupul Wagner nu ezită să se promoveze pe platformele Twitter și Facebook deținute de giganții SUA / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Grupul Wagner din Rusia folosește platformele Twitter și Facebook pentru a tenta noi recruți. Confruntându-se cu pierderi din ce în ce mai mari în Ucraina, mercenarii ruși nu ezită să se folosească de companiile americane de socializare, adică de ale „dușmanului” pentru a atrage noi combatanți în rândurile lor infame. În același timp, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a dedat la noi insulte la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, după un atac cu drone asupra Moscovei pus pe seama armatei Ucrainei, ceea ce Kievul a negat.

Grupul Wagner oferă salarii de 2.800  de euro

Grupul paramilitar rus Wagner a folosit Twitter și Facebook pentru a recruta medici, operatori de drone și chiar psihologi pentru a ajuta operațiunile de luptă, inclusiv în Ucraina. Anunțurile de angajare pentru grupul Wagner, care are mercenari ce activează în mai multe țări, au ajuns la aproape 120.000 de vizualizări pe cele două platforme de socializare în ultimele zece luni, potrivit Logically, un grup de cercetare axat pe dezinformare cu sediul în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Șaizeci de postări în zeci de limbi – inclusiv franceză, vietnameză și spaniolă – au împărtășit informații cu privire la posturi de combatanți, la informatică, la meserii ca șoferi și medici, aparent disponibile în cadrul grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin. De asemenea, aceste informații au inclus numere de telefon de contact, conturi Telegram și au anunțat salarii lunare de 240.000 de ruble (2.800 de euro) cu beneficii sociale, inclusiv asistență medicală.

Același limbaj ca pe Telegram și VKontakte

Deși cercetătorii nu au putut atribui cu certitudine totală mesajele grupului Wagner, postările poartă amprenta acestei miliții de mercenari și a susținătorilor ei. „Știm doar că se folosește exact același limbaj ca și la conturile lui Wagner verificate anterior pe locații precum Telegram sau VK”, a declarat Kyle Walter, șeful departamentului de cercetare al Logically. VK (VKontakte) este o populară rețea de socializare rusă.

ADVERTISEMENT

Nu este clar ce succes au avut campaniile de recrutare făcute de grupul Wagner. Cu toate acestea, instigarea la violență și promovarea atacurilor rusești împotriva Ucrainei reprezintă aproape cu siguranță încălcări ale condițiilor de utilizare separate ale Facebook și Twitter, care interzic astfel de tip de conținut. O analiză separată a unui oficial guvernamental occidental a confirmat că cel puțin două numere de telefon incluse în aceste postări pe rețelele de socializare au legătură directă fie cu grupul Wagner, fie cu serviciile de informații rusești.

”Unele dintre aceste eforturi sunt adevărate filme de propagandă în combinație cu numere de telefon pentru a putea contacta direct reprezentanți ai grupului Wagner”, a declarat Walter. „Pe măsură ce continuăm să considerăm grupul Wagner ca fiind o amenințare din ce în ce mai periculoasă în întreaga lume, faptul că aceste postări circulă online este foarte îngrijorător”.

ADVERTISEMENT

Meta: ”Grupul Wagner nu poate fi prezent pe platformele noastre”

Twitter a răspuns la o solicitare de comentarii cu un emoji care sugerează greață. Compania americană de social media a renunțat săptămâna trecută la o cartă a Uniunii Europene pentru a lupta împotriva dezinformării. De asemenea, noua lege a blocului comunitar pentru combaterea conținutului ilegal și a falsurilor, Digital Services Act (DSA), va intra în vigoare la 25 august. Încălcările grave ale acestei legi ar putea duce la amenzi de până la 6 % din veniturile globale ale unei companii.

”Am desemnat Grupul Wagner ca fiind o organizație periculoasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi prezentă pe platformele noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al gigantului Meta, proprietarul și operatorul rețelei de socializare Facebook. Acesta a adăugat că, de asemenea, compania elimină conținutul care conține „elogii sau sprijin substanțial pentru grupul Wagner atunci când luăm la cunoștință de acest lucru, inclusiv postările care au ca scop recrutarea pentru acest grup”.

ADVERTISEMENT

20.000 de mercenari Wagner uciși în Ucraina

Grupul Wagner este activ în conflictele din Mali și Africa Centrală, dar a devenit deosebit de vizibil luptând pentru Rusia de când aceasta a invadat Ucraina, anul trecut. Înainte de războiul început de Vladimir Putin în țara vecină, Moscova nega orice legătură a grupului Wagner cu Kremlinul. Grupul Wagner a condus recent o mare parte din luptele grele din Bahhmut, orașul din estul Ucrainei unde au avut loc încleștări brutale și de uzură pentru controlul teritoriului. Grupul Wagner a pierdut până acum 20.000 de combatanți în Ucraina, potrivit liderului său Evgheni Prigojin, și a încercat să atragă noi recruți.

„Apărați onoarea Rusiei și o lume multipolară”

O postare în limba franceză lăuda faptul că angajații grupului Wagner au „concediu plătit, asistență medicală, locuri de muncă bine renumerate și posibilitatea de a lucra în întreaga lume”. Erau anunțate un salariu de 240.000 de ruble și un „o primă substanțială pentru bune rezultate”. „Alăturați-vă nouă acum pentru a apăra onoarea Rusiei și o lume multipolară!”, se arată într-o altă postare tot în limba franceză, pe Facebook. O a treia postare pe aceeași rețea de socializare, iarăși în limba franceză,  promova „asigurarea de viață” pentru combatanți și munca pentru „o echipă axată pe eficiență și victorie”.

„Evgheni Prigojin, direct de la Bahmut, invită voluntari cu vârste cuprinse între 22 și 55 de ani să lucreze la PMC Wagner!”, se putea citi într-o parte dintr-un tweet în limba indoneziană. Grupul Wagner și câțiva dintre liderii săi au fost vizați de sancțiuni din partea SUA și a Uniunii Europene, iar unele țări au luat măsuri suplimentare pentru a limita activitățile sale. În ianuarie, SUA au catalogat grupul ca fiind o organizație criminală transnațională responsabilă de încălcări pe scară largă ale drepturilor omului. Parlamentarii francezi au votat în luna mai pentru a desemna grupul Wagner ca entitate teroristă.

Cercetarea privind anunțurile de angajare s-a desfășurat pe o perioadă de o lună, de la jumătatea lunii aprilie până la 19 mai, și a adunat postări de pe Facebook și Twitter până în iulie 2022. La momentul închiderii cercetării, 58 din cele 60 de postări rămăseseră în vigoare (două au fost eliminate de Facebook), scrie Politico. „Ei identifică tacticile care funcționează și cred că, odată ce au văzut că pot reuși cu postarea anumitor conținuturi pe aceste platforme, oamenii au continuat să posteze mai mult”, a spus Walter.

Prigojin către Șoigu: „Porci”, „Animale împuțite”

În urma atacului cu drone asupra Moscovei în primele ore ale zilei de marți, 30 mai, liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, l-a atacat violent pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram și tradusă de  CNN. „Sunteți Ministerul Apărării. Nu ați făcut nimic pentru a eradica acest lucru (…) De ce naiba permiteți ca aceste drone să lovească Moscova?”, a protestat Evgheni Prigojin, a cărui miliție este angajată pe frontul de est al Ucrainei.  „Ce faceți voi, animale împuțite, în legătură cu dronele care survolează Moscova? Sunteți niște porci! Scoateți-vă fundurile din birourile în care ați fost puși pentru a apăra această țară!”.

Atacul cu dronă de marți dimineață, soldat cu doi răniți ușori, potrivit Moscovei, a fost un nou prilej pentru Evgheni Prigojin de a-l critica pe Serghei Șoigu, o serie pe care șeful grupului Wagner a început-o în urmă cu câteva luni de zile, scrie Le Figaro. La începutul acestei luni, „bucătarul lui Putin”, cum este poreclit Prigojin, a publicat o înregistrare video șocantă în care punea moartea mercenarilor Wagner pe seama armatei ruse: „Șoigu (…), unde sunt munițiile? Dacă ați fi dat muniții, ar fi fost de cinci ori mai puțini morți”, a strigat el în imaginile postate de asemenea pe contul său de Telegram.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Evgheni Prigojin a criticat, de asemenea, „apărarea total nepregătită” a Moscovei „pentru a contracara amenințarea în orice fel”, după o incursiune a unor grupuri armate în regiunea de frontieră rusă Belgorod. Potrivit autorităților ruse, opt drone au fost detectate în Moscova și în jurul acesteia în primele ore ale zilei de marți, 30 mai. Kievul neagă orice implicare. Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să-i „îngrozească” pe ruși.

Până unde va merge șeful Wagner?

Pe de altă parte, mulți observatori se întreabă până unde va merge Evghenii Prigojin (sau până unde are voie să meargă) cu aceste atacuri directe și violente la adresa ministrului Apărării, Serghei Șoigu, sau la adresa generalului Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse. Șeful grupului Wagner îi insultă copios pe aceștia, le critică dur deciziile și nu ezită să-i califice drept incompetenți. Fără să pățească nimic. De necrezut pentru rusul de rând, care poate face ani de pușcărie doar dacă critică războiul din Ucraina și care vede cum, de fapt, vociferările lui Prigojin și insultele merg în direcția lui Putin.

Întrebarea care stă în mintea multora este cât timp va rămâne Prigojin un protejat al lui Vladimir Putin, căruia îi face treburile murdare? Până în ziua în care șeful grupului Wagner îl va eclipsa pe șeful Kremlinului? Dar nu doar soldații ucraineni zădărnicesc ambițiile militare și politice ale lui Evgheni Prigojin. Chiar la Moscova, o tabără anti-Prigojin s-a format în jurul Ministerului Apărării, folosind dificultățile grupului Wagner pe teren pentru a-l denigra pe fostul bucătar al lui Vladimir Putin devenit șeful mercenarilor ruși. Iar acești mercenari sunt în continuare foarte utili pentru Kremlin. Iar moartea mercenarilor din grupul Wagner este mai acceptabilă din punct de vedere politic pentru Putin decât cea a soldaților de rând.

ADVERTISEMENT