Pentru a menține sănătatea inimii și a creierului, poți consuma gustarea simplă, dar cu multe beneficii pentru sănătate. Aceasta conține seleniu și te poate proteja de multe afecțiuni.
O gustare care ajută la prevenirea diabetului și a bolilor de inimă, dar și a îmbătrânirii, este cea din nuci braziliene. Aceste alimente sunt bogate în seleniu și au o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Nucile braziliene, originare din solurile bogate ale bazinului Amazon, sunt clasate pe locul 16 în topul celor mai sănătoase 50 de alimente, realizat de Healthline.
Potrivit unor studii, pentru a acoperi necesarul zilnic de seleniu al organismului, este suficient să consumi, în fiecare zi, una sau două nuci braziliene. Acestea conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care contribuie la menținerea sănătății inimii, conform Surrey.
Seleniul este un mineral care joacă un rol important în producerea de hormoni tiroidieni, ajutând la menținerea unui metabolism sănătos. Totodată, este un oligoelement cu un rol-cheie în multe procese biologice.
Mineralul este necesar în cantități mici, dar are un impact destul de mare asupra sănătății, întrucât are un rol în susținerea sistemului imunitar și la protecția stresului oxidativ.
Mai mult, nucile braziliene au capacitatea de a reduce inflamațiile cronice, factor care are legătură cu mai multe afecțiuni, printre care diabetul și artrita. Acestea contribuie și la menținerea elasticității pielii, iar procesul de îmbătrânire este încetinit, datorită conținutului de acizi grași Omega-3.
Dr. Michael Mosley, un regretat expert în sănătate, recomanda introducerea în dieta zilnică a nucilor. Acestea au beneficii pentru microbiomul intestinal și pentru sănătate, în general.
Nucile braziliene au un impact pozitiv și asupra funcției cognitive. În afară de seleniu, acestea conțin și acid elagic, iar acești doi compuși sunt esențiali pentru a menține sănătatea creierului. Au potențialul de a preveni declinul cognitiv, ajutând și la îmbunătățirea memoriei, scrie dcmedical.ro.
Pentru sănătatea inimii, migdalele sunt recomandate de mai mulți specialiști, printre care și dr. Kevin Rabii, cardiolog la Memorial Hermann. Acesta recomandă consumul zilnic de migdale.
“Îmi plac migdalele pentru că sunt o gustare sănătoasă, ușor de transportat și fără nevoie de pregătire. Încerc să le am mereu la îndemână, fie în mașină, fie la birou, pentru a evita alegerile alimentare nesănătoase”, a declarat medicul pentru Parade.
Mai există și alte superalimente pe care nutriționiștii le recomandă, pentru un stil de viață sănătos, și anume merele, bananele, avocado, afine, nuci, nucă de cocos, semințe de chia, quionoa, ovăz și alune.
Medicii recomandă mai multe legume, precum ardeiul gras, sparanghelul, broccoli, morcovii, fasolea roșie și lintea. Carnea de vită slabă, pieptul de pui, tonul, păstrăvul, ouăle, brânza, laptele, iaurtul și ciocolata neagră sunt esențiale pentru sănătatea organismului.