News

Guvernul se pregătește să dea OUG pentru pensiile speciale ale primarilor! Asta chiar dacă legea a fost declarată neconstituțională

02.06.2019 | 14:02
Guvernul se pregateste sa dea OUG pentru pensiile speciale ale primarilor Asta chiar daca legea a fost declarata neconstitutionala

Guvernul intenționează să treacă săptămâna viitoare noul Cod Administrativ prin ordonanță de urgență. Din proiectul de OUG sunt păstrate majoritatea prevederilor controversate ale legii care a fost considerată neconstituțională, printre care se numără pensiile speciale pentru aleșii locali, reducerea majorității prin care se pot lua deciziile privind patrimoniul localităților, dar și creșterea numărului angajaților din primării.

Guvernul pregătește OUG pentru pensiile speciale ale primarilor

Potrivit celor de la G4media.ro, urgența nu se justifică, iar OUG-ul pe Codul Administrativ ar putea fi declarat neconstituțional. De altfel, în noiembrie 2018 CCR a decis în unanimitate că legea privind Codul Administrativ este în integralitate neconstituțională. Asta pentru că în cadrul procedurilor de adoptare, Parlamentul nu a respectat principiul bicameralismului.

Un alt motiv pentru care Codul nu a trecut la CCR este dat de faptul că inițiatorii Codului Administrativ nu au solicitat și avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social: „Legea te obligă să soliciți acest aviz. Chiar dacă ei nu trimit răspuns sau dacă avizul este negativ, este obligatoriu să-l ceri”, au explicat oficialii CCR. Cu toate acestea, codul fusese adoptat pe 9 iulie de Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” și 15 abțineri.

Guvernul vrea să acorde pensii speciale pentru primari *foto: hepta.ro

De ce vrea Guvernul să dea pensiile speciale primarilor

Astfel, una dintre cele mai importante prevederi ale acestui OUG vor fi acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.  Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de ales local și se iau în calcul maxim trei mandate. Pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică. Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.

Decizia Guvernului vine la o săptămână după ce PSD a suferit o înfrângere dură în alegerile europarlamentare și acum caută să își fidelizeze primarii pentru a-i ține aproape, în vederea alegerilor care urmează în următorii doi ani. De aceea, primarii de comune vor avea voie acum să angajeze doi consilieri în loc de unul, iar viceprimarul va fi urcat la rangul de demnitar, motiv pentru care va putea să aibă propriul său cabinet de lucru.

O altă modificare adusă Codului Administrativ prevede ca cele mai multe decizii privind patrimoniul, precum închirierea sau concesionarea, să se ia cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali, în locul a majorității de două treimi, cum este acum.