News

Guvernul a suspendat angajările la stat, cu câteva excepții. Care sunt domeniile unde încă mai caută oameni

06.08.2019 | 13:04
Guvernul a suspendat angajarile la stat cu cateva exceptii Care sunt domeniile unde inca mai cauta oameni

Suspendarea angajărilor este noua măsură pe care o pregătește Executivul, potrivit un proiect de ordonanțî supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului Finanțelor. Această măsură vine la pachet cu concedierile în masă pregătite de guvern. Singura excepție este făcută pentru pentru posturile la care au început deja procedurile de organizare a concursurilor înainte de intrarea în vigoare a ordonanței.

Guvernul suspendă angajările la stat. Cine face excepție

Astfel, prin excepție ordonatorii de credite pot aproba prin concurs sau examen ocuparea posturilor vacante, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Alte excepții se mai fac pentru următoarele categorii de personal: a) personal didactic de predare din instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar  de stat; b) personal medico-sanitar; c) încadrarea promoţiilor 2019 de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special; d) încadrarea promoţiei 2019 a Institutului Naţional al Magistraturii; e) personalul din cadrul instituţiilor publice reorganizate sau restructurate prin acte normative de cu rang de lege aprobate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

Guvernul a suspendat angajările la stat
Guvernul a suspendat angajările la stat *foto: gov.ro

Ce spune măsura executivului cu privire la posturile vacante din Apărare, MAI, Educație sau Sănătate

Alte excepții se fac unde există posturi vacante în domeniile importante, precum Apărarea, Educație sau Snăătatea. Astfel, potrivit hotărârii de guvern: „Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen se face numai după obţinerea avizului conform al Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei şi al celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, după caz, în subordinea/coordonarea cărora funcţionează instituţiile de învăţământ, prin care se certifică existenţa în bugetul aprobat a fondurilor necesare finanţării posturilor propuse a se ocupa precum şi a celor ocupate la momentul solicitării avizului.  

Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen se face numai după obţinerea avizului conform al Ministerului Sănătăţii, al ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie şi/sau al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după caz, prin care se certifică  existenţa în bugetul aprobat a fondurilor necesare finanţării posturilor propuse a se ocupa precum şi a celor ocupate la momentul solicitării avizului”, se mai arată pe site-ul Finanțelor.

Tags: