News

Guvernul a adoptat legile justiției. Cătălin Predoiu: ”Îndeplinim un obiectiv-cheie din MCV”

La finalul ședinței de guvern de miercuri, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat adoptarea noilor legi ale justiției și a subliniat că România a făcut un pas important pentru intrarea în spațiul Schengen.
24.08.2022 | 15:06
Guvernul a adoptat legile justitiei Catalin Predoiu Indeplinim un obiectivcheie din MCV
Cătălin Predoiu a prezentat modificările la legile justiției în ședința de guvern. Foto: facebook.com/catalin.predoiu
ADVERTISEMENT

Legile justiției reprezintă un element-cheie pentru reforma din justiție, cerută prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și care, odată eliminat, poate permite României să intre în spațiul Schengen.

Ce se întâmplă mai departe cu legile justiției

După aprobarea în Guvernul României, legile justiției vor ajunge în Parlament și odată cu adoptarea lor va fi îndeplinit principalul obiectiv din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

ADVERTISEMENT

Asta a declarat Cătălin Predoiu la Palatul Victoria.”Suntem deschiși la perfecționări în Parlament și să găsim soluții mai bune. Nu am închis niciodată ușa dezbaterilor publice.

De principiu, resping categoric abordarea că în spatele unor soluții s-ar găsi intenții malefice sau intenția de subminare a capacității Parchetelor.

ADVERTISEMENT

Rog pe oricine să observe că propunerile de la CSM, de la Ministerul Public, conduc la soluțiile regăsite în proiect. Procurorul General nu poate infirma decât soluțiile procurorilor-șefi de la DNA și DIICOT, nu soluțiile procurorilor individuali.

Predoiu mizează și pe spiritul critic al parlamentarilor

Legile justiției reprezintă un obiectiv important în MCV, prin adoptarea lor de către Parlament reușind să îndeplinim un obiectiv-cheie din MCV”, a declarat Cătălin Predoiu în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern.

ADVERTISEMENT

Când a fost întrebat de jurnaliști de ce au dispărut prevederile legate de coordonarea de către Procurorul general a polițiștilor judiciari, ministrul justiției a subliniat că legile justiției pot fi perfectionate în Parlament.

În același răspuns, el a indicat că acest subiect a fost discutat de mai multe ori și la final s-a ajuns la un compromis. Adică la trimiterea spre o nouă lege, pe lângă cadrul normativ actual.

ADVERTISEMENT

În dialogul cu reprezentanții mass-media. Predoiu a arătat că Ministerul Justiției se va ocupa de elaborarea proiectelor de modificare a codurilor penale. Asta se va face pentru integrarea deciziilor Curții Constituționale a României (CCR).

Ministrul justiției a mai spus că legile justiției sunt fundamentale pentru domeniu. În opinia sa, așa s-a și explicat de ce au în ultimii 3 ani au apărut dificultățile legate de cristalizarea unor proiecte care să le îmbunătățească.

În prim-plan au fost următoarele proiecte de lege: proiectul de lege privind statutul magistraţilor, proiectul de lege privind organizarea judiciara și proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

 

ADVERTISEMENT