News

Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care creşte salariile unor bugetari. Şi personalul auxiliar din învăţământ va beneficia de o majorare de 9%

Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care creşte salariile unor bugetari. Şi personalul auxiliar din învăţământ va beneficia de o majorare de 9%.
26.05.2023 | 12:41
Guvernul a adoptat Ordonanta prin care creste salariile unor bugetari Si personalul auxiliar din invatamant va beneficia de o majorare de 9
Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care creşte salariile. Foto: Economica.net
ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care creşte salariile unor bugetari. Şi personalul auxiliar din învăţământ va beneficia de o majorare de 9%.. Marius Budăi anunță majorarea salariilor pentru o parte din bugetari: ”Salariile vor fi aduse la nivelul prevăzut în grila anului 2022”. Ministrul muncii anunță că Guvernul are cele mai bune intenții când vine vorba de solicitările angajaților din Educație, cu toate că nu există momentan nicio soluție la problemă.

Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care creşte salariile unor bugetari

”Avem bune intenţii în ceea ce priveşte solicitările angajaţilor din Educaţie, dar şi din alte domenii de activitate! Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa de Urgenţă prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a scris pe Facebook Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ministrul se lăuda în urmă cu o zi că a discutat cu sindicatele din Educație și a pregătit un proiect de OUG prin care va mări ”salariile pentru funcțiile comune din administrație”. De fapt e vorba de salariile șoferilor sau ale electricienilor, printre altele, care vor fi aduse la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

”Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele din Educaţie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care salariile pentru funcţiile comune din administraţie, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a completat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

De altfel, așa cum scria FANATIK, salariile acestor categorii de bugetari trebuiau majorate în 2022, însă pandemia și războiul din Ucraina au fost scuzele perfecte pentru ca majorările să nu mai aibă loc niciodată. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dezvăluit că salariile a 55.000 de angajați din Educație, mai exact personalul auxiliar nedidactic, vor fi majorate cu 9%.

”După acest dialog care s-a purtat între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor din Educaţie, rezultatul acestor discuţii a fost analizat de către liderii coaliţiei de guvernare iar la finalul acestor discuţii sunt în măsură să vă prezint următoarele date: în primul rând, decizia coaliţiei de guvernare, care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în şedinţa de guvern de dimineaţă, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din Educaţie prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic, aşa-numita Anexă VIII a Legii salarizării – Legea 153.

ADVERTISEMENT

O măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creşterii a veniturilor de 9%”, a declarat Dan Cărbunaru. Cu toate acestea, președintele FSLI Simion Hăncescu declarase că greva poate să continue multe săptămâni, dacă Guvernul nu vine cu soluții concrete și nu cu ajutoare sociale sau vouchere, așa cum procedează de obicei.

De altfel, până acum toate propunerile politicienilor au fost considerate ”jignitoare” sau ”umilitoare” de către profesori. Conform Economedia, majorările salariale decise astăzi pentru șoferi, electricieni sau alte meserii similare vor fi de 10-15%, iar impactul bugetar al măsurii va fi de 600 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Există foarte mulți angajați care au salariile înghețate încă din 2018, conform sursei citate. Majorarea salarială ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie. ”Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare “ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, este precizat în proiect.

ADVERTISEMENT