News

Guvernul a adoptat OUG pentru decontarea navetei elevilor. Câți copii vor beneficia

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru decontarea navetei elevilo. FANATIK vă spune câți copii vor beneficia.
17.06.2021 | 09:26
Guvernul a adoptat OUG pentru decontarea navetei elevilor Cati copii vor beneficia
Guvernul a adoptat OUG pentru decontarea navetei elevilor. Câți copii vor beneficia Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Demnitarul a explicat că bugetul pentru anul acesta este de 100 de milioane de lei.

Din acești bani se estimează că pot fi decontate chetuilile de navetă pentru 130.000 de elevi. Ministrul Educației a explicat că sunt și noutăți în program, față de anii trecuți.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat OUG pentru decontarea navetei elevilor. Câți copii vor beneficia

„Ministerul Educaţiei a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilităţi bugetare şi execuţiile anilor precedenţi. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei,” a explicat Cîmpeanu, la o coferință de presă, la Palatul Victoria, miercuri, 16 iunie.

„Anul acesta, Ministerul Educaţiei are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei, 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimaţi, vreme de 34 de săptămâni, ar trebui, asta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puţin, din păcate, cu o valoare medie de 770 de lei/elev pentru cele 34 de săptămâni”, a adăugat.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a menționat că și elevii care locuiesc în gazdă sau la cămin vor primi bani. Acestora li se va deconta opt călătorii pe semestru.

Trei noutăți față de anii trecuți

Sorin Cîmpeanu a explicat că sunt și noutăți, față de anii trecuți. El a precizat că sunt plusuri, fiind conștient că nu este suficient.

ADVERTISEMENT

„Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună, /şi elevi/, pentru primii trei kilometri, la care se adaugă un tarif de trei lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50”.

„Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei, un abonament lunar pentru o distanţă de 50 de kilometri,” a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

„A doua noutate este aceea că se decontează naveta şi pentru distanţe care depăşesc 50 de kilometri. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România până acum”, a adăugat.

„Al treilea element de noutate, zic eu că este important, familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învăţământ în care este şcolarizat şi Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare şi şcoli, avansează aceste sume, care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii.”

Fiind întrebat cum se va proceda cu documentele necesare decontului, Cîmpeanu a explicat că acestea vor fi emise de transportatori. La final de lună, după ce elevii au încasat banii în avans, „într-un cuantum maxim, vor deconta, în limita plafoanelor anunţate, dar nu mai mult decât valoarea din documentele justificative”.

ADVERTISEMENT