News

Guvernul a amânat din nou plafonarea preţurilor la RCA. Când va lua Executivul o decizie finală

Plafonarea preţurilor la RCA rămâne în suspans. Guvernanţii nu se hotărăsc încă în privinţa conţinutului hotărârii aşteptate de milioane de şoferi.
29.03.2023 | 17:20
Guvernul a amanat din nou plafonarea preturilor la RCA Cand va lua Executivul o decizie finala
Şoferii aşteaptă încă o hotărâre cu privire la poliţele RCA Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul privind plafonarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni, potrivit unei informări a Executivului. Este a doua oară în doar cinci zile, când Guvernul amână o decizie privind plafonarea prețurilor RCA.

O decizie referitoare la RCA ar urma să fie luată săptămâna viitoare

Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, referitor la poliţele RCA, s-a aflat un proiect de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

ADVERTISEMENT

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pornind de la situaţia creată pe piaţa poliţelor RCA, “o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către A.S.F. în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat după şedinţa de miercuri că Executivul a amânat adoptarea acestui proiect de Hotărâre de Guvern pentru a fi reanalizat și cel mai probabil, săptămâna viitoare, se va lua o decizie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Guvernul a anunțat într-un comunicat că proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda ședinței de Guvern, a fost amânat “pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”. La rândul său, Nicolae Ciucă a declarat miercuri că va analiza proiectul de hotărâre care vizează stabilizarea pieţei asigurărilor.

“În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă pe piaţa răspunderii civile auto nelinişteşte foarte mulţi cetăţeni. Pentru mulţi dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înţeles ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp, când două societăţi de asigurări au intrat în insolvenţă sau au dat faliment.

ADVERTISEMENT

Este momentul în care, astăzi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Fiscală va veni în Guvern pentru a susţine un proiect de hotărâre. Pe baza propunerii dumnealui şi a analizei pe care o vom desfăşura în cadrul şedinţei, voi lua o decizie în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă.

Miercuri a fost pentru a doua oară când Guvernul a amânat o decizie privind plafonarea prețurilor RCA, după ce vinererea trecută ASF a retras un proiect de HG prin care a propus ca prețurile RCA să fie plafonate la data de 1 martie 2022 sau 1 martie 2023, în funcție de momentul în care asigurătorii au practicat cel mai mic preț.

ADVERTISEMENT

Vineri, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a explicat că proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost retras după ce au fost emise mai multe observaţii de părţile interesate. Luni, Ministerul de Finanţe a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern, iar şeful ASF, Nicu Marcu, urma să facă o prezentare în şedinţa de Guvern, cu privire la această reglementare.

ADVERTISEMENT