News

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind moneda electronică! Ce este aceasta și cum se folosește

18.04.2019 | 19:48
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind moneda electronica Ce este aceasta si cum se foloseste

Guvernul a aprobat proiectul de lege care vizează emiterea unei monede electronice. Aceasta se transpune în legislația românească articolul 111 din Directiva europeană 2.366/2015 care se referă la reglementarea, supravegherea prudențială a instituților eminente de moneda electronică și autorizarea acesteia, conform declarațiilor lui Nelui Barbu, purtătoru de cuvânt a Executivului.

Guvernul a aprobat moneda electronică!

Nelu Barbu, a declarat, în cursul zilei de joi, că Guvernul a aprobat proiectul rpivind emiterea monedei electronice. Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai menționat că la propunerea Ministerului Economiei au fost adoptate alte două proiecte de lege care transpus directivele europene în materie.

Proiectul de act normativ, practic, reglementează autorizarea cerinţelor operaţionale, supravegherea instituţiilor emitente de monedă electronică, desfăşurarea activităţii de prestare a serviciilor de plată către instituţiile emitente de monedă electronică, desfăşurarea activităţii pe teritoriul României de către instituţii emitente de monedă electronică din alte state membre, reglementarea Registrului instituţiilor emitente de monedă electronică administrat de BNR, secretul profesional, schimbul de informaţii. (…) ” 

Guvernul a aprobat proiectul de lege privint moeda europeană
Guvernul a aprobat proiectul de lege privint moeda europeană

Serviciile de plată cu moneda electronică

“Este vorba de serviciile de plată prin care este asigurată protecţia cetăţenilor români care folosesc servicii de plată indiferent că acestea sunt electronice, realizate la bancomat sau prin aplicaţii pe telefonul mobil sau sunt reprezentate de ordinele de plată.

Noua reglementare încurajează în acelaşi timp apariţia unor noi furnizori de servicii şi dezvoltarea de modalităţi de plată inovatoare de pe telefonul mobil, de exemplu, prin internet, pentru a stimula competitivitatea în acest domeniu. Se prevăd obligaţii instituţiilor de plată, care funcţionează pe teritoriul ţării noastre, dar al căror sediu real este situat în alt stat membru, să desemneze un punct unic de contact în România pentru a asigura comunicarea şi raportarea adecvată a informaţiilor privind conformarea cu prevederile actului normativ”, a explicat Barbu.