Alegeri 2024

Guvernul şi Senatul au aprobat sistemul Patriot pentru Ucraina. Proiectul de lege mai trebuie votat de Camera Deputaţilor. Update

Guvernul și Senatul au aprobat trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina. Executivul, „împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării”
02.09.2024 | 18:26
Guvernul si Senatul au aprobat sistemul Patriot pentru Ucraina Proiectul de lege mai trebuie votat de Camera Deputatilor Update
România va dona Ucrainei unui din sistemele sale Patriot / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind donarea de către România a unui sistem de rachete Patriot către Ucraina a fost aprobat, luni, de Guvern. „După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

UPDATE: Senatul a dat undă verde pentru donarea sistemului Patriot pentru Ucraina

Senatul a adoptat luni proiectul de lege al Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot Ucrainei. Acesta urmează să fie votat de Camera Deputaţilor care este for decizional.

ADVERTISEMENT

În calitate de primă cameră sesizată, Senatul a adoptat proiectul de lege privind completarea art.1 din Legea nr.222/2017 pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” cu 101 voturi “pentru”, 13 voturi “împotrivă” şi 2 abţineri.

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare din Senat, a transmis că speră ca proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor până la finalul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

„Acte de donație către terți”

Guvernul României a aprobat, luni, proiectul de lege privind trimiterea (donarea) unui sistem american de rachete Patriot în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

„Executivul a aprobat și va trimite la Parlament, în regim de urgență, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți”, a declarat Mihai Constantin.

ADVERTISEMENT

„Executivul, împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare”

„După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donație. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale”, a precizat purtătorul de cuvânt.

La 7 mai, după întâlnirea cu președintele SUA, Joe Biden, președintele Klaus Iohannis s-a declarat deschis ideii de a livra Ucrainei un sistem Patriot. „Trebuie să discut acest lucru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a vedea ce putem oferi și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Va contribui la accentuarea poziţiei țării ca furnizor de securitate”

În iunie, Consiliul Suprem de Apărare al Țării a aprobat donarea unui sistem Patriot pentru Ucraina. „Finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii”, a precizat și MApN, potrivi căruia sistemul Patriot pentru Ucraina va fi furnizat în configurație 3+.

În 2017, România a confirmat comanda a șapte sisteme Patriot din Statele Unite, în valoare totală de 3,9 miliarde de dolari. De atunci, patru au fost livrate, dintre care unul a fost declarat operațional în noiembrie 2023.

ADVERTISEMENT
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest...
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest Hemingway și a pasiunii pentru sport: „Există doar 3 sporturi pe lumea asta, restul sunt jocuri”
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce...
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce s-a întâmplat
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui...
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui Gigi Becali. Fostul prieten, Șerban Huidu, a uneltit serios
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea...
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea la mare în Grecia şi a vrut să facă un popas în România
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect!...
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi...
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de...
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de TIR i-a exasperat pe locuitorii unei mici așezări franceze
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o biserică din Iași....
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o biserică din Iași. Camerele de supraveghere au capturat totul: „Era înalt, brunet și slab”