News

Guvernul a elaborat OUG privind compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți. Document

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a elaborat Ordonanța de Urgență (OUG) privind compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți. Actul urmează a fi aprobat miercuri, în ședință de Executiv.
28.06.2022 | 20:00
Guvernul a elaborat OUG privind compensarea cu 50 de bani a pretului la carburanti Document
Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți, prezentată de Guvern. Sursa foto: colaj Fanatik / Hepta
ADVERTISEMENT

Luni, premierul Nicolae Ciucă a afirmat, referindu-se la reducerea de 50 de bani la preţul combustibililor, că această măsură urmează să intre în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ordonanța privind reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți, prezentată de Guvern

Șeful Guvernului a mai punctat faptul că a fost pregătită o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) în acest sens.

ADVERTISEMENT

Între timp, pe site-ul Guvernului a fost prezentat actul normativ care, miercuri, urmează a fi aprobat în ședință.

Nicolae Ciucă a fost întrebat de presă cum rămâne cum acea compensaţie de 50 de bani pe litrul de combustibil şi cum va arăta acest mecanism.

ADVERTISEMENT

”Vă pot spune cu certitudine că urmează să intre în şedinţa de guvern de miercuri şi avem o ordonanţă de urgenţă pregătită în acest sens. Detaliile şi elementele tehnice de conţinut am să îl rog pe domnul ministru să le furnizeze”, a afirmat primul-ministru.

Ulterior, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat că 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani vor reprezenta o cheltuială deductibilă de către operatori.

ADVERTISEMENT

Document. Cum arată OUG-ul privind compensarea cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină

Conform documentului oficial, modalitatea de compensare a prețurilor la carburanți va fi implementat în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Proprietarii de benzinării care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat, arată proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

ADVERTISEMENT


(1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Art. II. – (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. 1 alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.

(3) Suma declarată conform alin. (2) se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.

Art. III. – Operatorii economici cărora li se aplică prevederile prezentei ordonanțe de urgență și au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, evidențiază pe bon fiscal distinct contravaloarea carburantului comercializat și reducerea de 0,5 lei/litru.

Art. IV. – Creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Art. V. – (1) Se interzice revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1).
(2) Revânzarea produselor achiziționate în condițiile art. I alin. (1) reprezintă contravenție și se sancționează de către autoritătile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2022, astfel:
a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice; b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

Art. VI. – Articolul 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e- Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 11 aprilie 2022, se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 18 – Prevederile art. 13 şi 14 intră în vigoare la data de 1 septembrie 2022.”

Art. VII. – Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 iulie 2022, cu excepția prevederilor art. V, care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României”, se arată în textul Ordonanței.

ADVERTISEMENT