News

Guvernul a încadrat COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A. Cum îi ajută asta pe cei aflați în incapacitate de muncă

05.06.2020 | 13:39
Guvernul a incadrat COVID19 in grupa bolilor infectocontagioase din categoria A Cum ii ajuta asta pe cei aflati in incapacitate de munca
ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului a anunțat, vineri, că Guvernul a încadrat COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A.

Guvernul a încadrat COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A

Guvernul a aprobat includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporţie de 100%.

ADVERTISEMENT

”Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

În urma acestei decizii, asiguraţii beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, de 100% din salariu.

ADVERTISEMENT

Numărul de cazuri noi este din nou în scădere

În data de 30 aprilie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A.

Ultimul bilanț anunțat vineri de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul cazurilor de coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 20.103, iar cel al deceselor la 1.308.

ADVERTISEMENT

Numărul de noi cazuri din România este din nou în scădere, Grupul de Comunicare Strategică anunțând că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 196 de îmbolnăviri.

După victoriile contra Guvernului Orban din perioada stării de urgență, Avocatul Poporului, Renate Weber, revine pe poziții și spune că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la unele aspecte din legea prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Din momentul în care Parlamentul a votat legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă mai mulţi parlamentari au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviința o HG.

ADVERTISEMENT