News

Guvernul a stabilit data la care vor avea loc alegerile parlamentare. Când vom merge la vot

02.09.2020 | 20:30
Guvernul a stabilit data la care vor avea loc alegerile parlamentare Cand vom merge la vot
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Ludovic Orban urmează să anunțe în curând data alegerilor parlamentare, potrivit unor surse politice citate de Digi24. Astfel, scrutinul pentru desemnarea viitorului Parlament ar putea avea loc pe data de 7 decembrie.

Informația ar urma să fie confirmată de executiv, la următoarea ședință de guvern, potrivit surselor politice. Alegerile parlamentare ar fi urmat să aibă loc în această toamnă, însă scrutinul a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus. De asemenea, și alegerile locale care ar fi trebuit să se desfășoare în luna iunie, vor avea loc pe 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

Alegerile ar putea avea loc pe 7 decembrie

Deocamdată, până să ia Guvernul o decizie oficială în privința datei alegerilor parlamentare, Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 15 septembrie sesizările a președintelui Klaus Iohannis și Guvernului.

Este vorba de sesizările asupra Legii referitoare la măsurile pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.
Klaus Iohannis a sesizat la mijlocul lunii august CCR și a solicitat constatarea că acest act normativ este neconstituţional.

ADVERTISEMENT

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea încalcă mai multe prevederi din Constituția României. ”Aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor”, subliniază Klaus Iohannisîn sesizare.

“Analizând conţinutul dispoziţiei derogatorii, constatăm că aceasta creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puţin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigenţele art. 1 alin. (5) din Constituţie în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii şi cea a securităţii raporturilor juridice”, explică Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Miza alegerilor locale din 27 septembrie

Așadar, la alegerile din 27 septembrie se aleg consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene. Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit Autorităţii Electorale Permanente.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Câștigătorul alegerilor este acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilorși nu se mai organizează un al doilea tur de scrutin.

ADVERTISEMENT