News

Guvernul ajută fermierii din România: „Vom plăti o parte din pierderile cauzate de secetă”

04.05.2020 | 21:45
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a promis că statul român va susține fermierii români care au avut de suferit din cauza secetei. Conform specialiștilor, cultura va fi compromisă în acest an aproape 100% din cauza secetei.

Seceta pune la pământ agricultura României

Premierul Orban le-a transmis fermierilor că va încerca să-i ajute, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul acelor fermieri care au pierderi de milioane de euro. „Vrem să susținem fermele.

ADVERTISEMENT

Vom plăti o parte din pierderile cauzate de secetă. Vor fi evaluate pierderile de secetă de către fermieri se va stabili mecanism prin care vom plăti o parte din pierder de fermeni din cauza secetei”, a declarat Orban în cadrul unei conferințe de presă.

Seceta care va lovi România este comparată deja de specialiști cu cea din 1947, cea mai mare din istoria recentă a țării noastre. ”Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare.

ADVERTISEMENT

Trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947”, a explicat Costel Vânătoru, un cercetător din domeniul agriculturii.

100.000 din fonduri europene pentru fermieri

Nu doar Guvernul Orban a promis ajutor pentru fermieri. În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că toți fermierii europeni, inclusiv cei români, vor putea primi ajutoare de stat de aproximativ 100.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Așadar, România poate acorda, conform legii, un ajutor de stat ce nu poate depăși 100.000 de euro pe entitate, sumă brută, pentru agricultură – producția primară de produse agricole, respectiv un ajutor de stat ce nu poate depăși 120.000 de euro pe entitate, sumă brută, pentru piscicultură.