Sport

Guvernul ajută sportul românesc în plină criză coronavirus. Sportivii și antrenorii vor primi 75% din câștigul salarial mediu brut

19.03.2020 | 10:47
Guvernul ajuta sportul romanesc in plina criza coronavirus Sportivii si antrenorii vor primi 75 din castigul salarial mediu brut
ADVERTISEMENT

În plină criză coronavirus, autoritățile executive din România se implică în susținerea pe linia de plutire a sportivilor și a antrenorilor din România. Într-o conferință de presă susținută joi, premierul Ludovic Orban anunțat măsurile adoptate de executiv în ședința de Guvern care s-a întins până târziu în noapte. Printre decizii s-au luat și unele în legătură cu sportul intern.

Guvernul sprijină românesc în plină criză coronavirus. Sportivii și antrenorii vor primi 75% din câștigul salarial mediu brut

Executivul condus de Ludovic Orban a emis o Ordonanță de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Prosport anunță că, la solicitarea Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non-Amatori (AFAN) s-au introdus si contractele de activitate sportiva în această ordonanță de urgență. Iată cum arată textul de lege:

Art. XI. – (1) Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, respectiv a contractului de activitate sportivă , din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, respectiv persoanele prevăzute la art. 67, alin (1) lit a)-c) din Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, cu modificările și completările ulterioare, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, respectiv din 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

ADVERTISEMENT

Sportivii vor primi 75% din câștigul salarial mediu brut

Conform textului de lege, toți sportivii din România, indiferent de disciplină, vor primi 75% din salariu.

Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echivalentul a 800 de euro.

ADVERTISEMENT

În această situație, beneficiari principali de hotărârea guvernului vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari.

Vorbind strict despre fotbal, măsura are un impact minim în Liga 1, acolo unde veniturile sunt mai mari.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, la Liga a 2-a, la Liga a 3-a şi în foarte multe alte sporturi, hotărârea salvează multe entități de la faliment.

ADVERTISEMENT