News

Noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie. Anunțul oficial. Update

Guvernul României a anunțat măsurile din etapa a doua de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie.
27.05.2021 | 18:51
Noile masuri de relaxare care intra in vigoare de la 1 iunie Anuntul oficial Update
Guvernul anunță măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT
27-05-2021
15:51

Noile măsuri de relaxare au fost anunțate

Premierul Florin Cîțu a anunțat noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

“Activitățile culturale vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane. La aceste activități pot participa doar persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test COVID negativ.

Creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

Nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

Locurile de joacă în spații închise se pot redeschide cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2

Sălile de sport și fitness pot funcționa cu 70% din capacitate “

Premierul spune că se poate merge de acum și la piscină, în unele condiții.

“Se reia activitatea piscinelor închise, cu 70% din capacitate dacă incidența COVID este sub 3 la mie.

Restaurantele pot funcționa cu capacitate până la 70% în intervalul orar 5,00-24,00. Capacitatea poate crește dacă toți clienții sunt complet vaccinați de cel puțin 10 zile. 

Gradul de ocupare al spațiilor de cazare din stațiunile de pe litoral poate crește de la 70% la 85%. Dacă toți turiștii sunt vaccinați.

Se redeschid barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Pot intra doar persoanele care sunt vaccinate”, a spus premierul.

De asemenea se pot organiza și festivități la finalul anului școlar. În plus se crește gradul de ocupare crește la 70% din capacitatea maximă a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. Alte măsuri anunțate:

“Masca de protecție poate fi eliminată la locul de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie complet vaccinate.

Pot intra în România fără carantină persoanele vaccinate, cei care au trecut prin boală în interval de cel mult 90 de zile, cei cu test PCR negativ. Copiii până la 16 ani pot intra în baza unui test negativ. Străinii pot intra în România în scopuri turistice”, a mai spus Florin Cîțu

 

27-05-2021
13:55

Persoanele vaccinate nu vor mai purta mască în spațiile închise

Persoanele vaccinate ar putea să nu mai fie obligate să poarte mască în spațiile închise. Măsura s-ar aplica la birou iar în încăpere nu trebuie să fie mai mult de 5 persoane și toate vaccinate cu cel puțin o doză. La ședința CNSU urmează să fie stabilite detaliile, iar decizia finală va fi luată în ședința de guvern.

„O prevedere, așa cum este dezbătută la acest moment în Ședința de Guvern prevede practic renunțarea la obligativitatea de purtare a măștii în spațiile închise acolo unde sunt maxim 5 persoane și ele sunt vaccinate. De ce? Pentru că riscul infecțios este foarte mic”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

În ciuda faptului că ținta celor 5.000.000 de români vaccinați nu se va atinge în următoarele patru zile, Guvernul României va anunța, joi, măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie.

Încă de la debutul acestei săptămâni, premierul Florin Cîțu declara că autoritățile vor menține calendarul cu noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului este convins că în curând vom atinge şi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate. Inițial, autoritățile anunțau că acesta ar trebui atins chiar din prima zi a verii calendaristice.

Guvernul Cîțu anunță joi setul de măsuri de relaxare, valabile de la 1 iunie

Conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), până miercuri, 26 mai, România a ajuns la puțin peste 4,2 milioane de persoane imunizate.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că țara noastră încă este departe de ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Cu toate acestea, premierul Florin Cîţu a precizat că va fi respectat calendarul relaxărilor şi, la şedinţa de guvern de joi, 27 mai, vor fi anunțate măsurile de relaxare pentru iunie.

”Vom avea mai multe date şi le vom prezenta pe cele pe care le vom lua de la 1 iunie, dar deja hotărârea CNSU aprobată săptămâna trecută arată clar direcţia în care mergem. Nu vom renunța la nimic. Pornim de acolo şi mă uit doar la partea mai bună, ce să mai adăugăm la ceea ce avem, la hotărârea CNSU, nu ce să mai scoatem de acolo.

ADVERTISEMENT

Am prezentat un calendar al relaxărilor, 1 iunie, 1 iulie și 1 august, ne ținem de acest calendar. În ședința următoare de Guvern vom avea măsurile pentru 1 iunie”, a anunțat Florin Cîţu, marți, 25 mai, într-o conferință.

Lista posibilelor relaxări care s-ar putea anunța joi la Guvern:

  • nunțile, botezurile, mese festive și alte evenimente private să poată fi organizate cu la exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane.
  • spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane.
  • organizarea şi desfășurarea competiţiilor sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor în limita a 25% a capacităţii maxime a spaţiului
  • sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate ar putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, ”fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”.
ADVERTISEMENT

Ședința Guvernului condus de Florin Cîțu de joi, 27 mai, este programată să debuteze la ora 17:00.

Dan Barna, informații despre relaxările din domeniul festivalurilor și evenimentelor

De la 1 iunie, în România vor putea fi organizate evenimente cu număr mare de persoane, precum concertele și festivalurile, spune vicepremierul Dan Barna.

”Cifrele referitoare la răspândirea pandemiei şi la numărul de persoane afectate continuă să se îmbunătățească şi asta este o veste foarte bună.

Una dintre ele este cea pe care am susţinut-o şi eu acum de câteva zile, aceea legată de posibilitatea de a avea concerte, festivaluri, evenimente cu un număr mare de oameni, nu doar cu acele limitări care exista in prezent, condiţia fiind însă ca acele persoane să fie vaccinate. Este un lucru firesc, normal”, a explicat vicepremierul, la Digi24.

Întrebat dacă festivaluri precum UNTOLD ar putea să aibă loc chiar în 2021, Barna a spus: ”Exact aceasta este vestea, într-adevăr. În momentul de faţă avem un acord dinspre CNSU şi va fi şi în şedinţa de Guvern de astăzi această reglementare care permite unui număr mare limitat la capacitatea firească a spaţiului, dar condiţia este ca persoanele respective să fie vaccinate”.

ADVERTISEMENT