News

Guvernul anunță un sprijin financiar pentru bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor. Care e suma de bani

Bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor ar putea primi un sprijin financiar de la Guvern. Suma de bani prezentată oficial.
24.05.2023 | 19:45
Guvernul anunta un sprijin financiar pentru bunicii sau rudele care se ocupa de cresterea copiilor Care e suma de bani
Sprijin financiar pentru bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor. Care e suma de bani. Sursa foto: hepta.ro / familyeducation.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul României anunță un sprijin financiar pentru bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor. Vorbim de o sumă de bani care urmează să fie acordată lunar.

Sprijin financiar pentru bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor. Care e suma de bani

În februarie 2023, ministrul familiei, Gabriela Firea, anunța un proiect legislativ menit să vină în sprijinul a zeci de mii de români. Acestea prevede ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora. Actul era atunci discutat într-o comisie importantă a Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Guvern vin vești bune pentru români. Miercuri, 24 mai, ministrul social-democrat a anunțat că bunicii sau rudele care au grijă de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate sunt aproape de a beneficia de un ajutor financiar de la stat.

Mai exact, proiectul prezentat în iarnă a intrat pe circuitul de avizare. ”Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar!

ADVERTISEMENT

Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității. Se află pe circuitul de avizare. Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească”, scrie Firea, pe Facebook.

Gabriela Firea: 69.000 de copii cu părinții plecați la muncă în alte țări

În aceeași postare, Gabriela Firea prezintă situația grea pe care o întâmpină zeci de mii de copii din România. Ministrul PSD spune că 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV.

ADVERTISEMENT

Din acest total, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării. Alți aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al familiei peste hotare.

Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude. Există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare”, mai spune Firea.

ADVERTISEMENT

Acest proiect legislativ privind creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat. Urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare, mai explică ministrul.

ADVERTISEMENT