Alegeri 2024

Guvernul, aproape de stabilirea datei prezidențialelor. Marcel Ciolacu a cerut pregătirea hotărârii de guvern

Marcel Ciolacu a anunțat că data alegerilor prezidențiale va fi stabilită săptămâna viitoare. Ministrul de Interne trebuie să pregătească hotărârea de guvern
21.06.2024 | 14:32
Guvernul aproape de stabilirea datei prezidentialelor Marcel Ciolacu a cerut pregatirea hotararii de guvern
Marcel Ciolacu, precizări despre data prezidențialelor Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Premierul i-a solicitat vineri ministrului Afacerilor Interne să pregătească proiectul hotărârii de guvern prin care va fi consfințită data alegerilor prezidențiale.

Guvernul, aproape de stabilirea datei prezidențialelor

Marcel Ciolacu a precizat la începutul ședinței de guvern de vineri că săptămâna viitoare se va stabili dacă primul tur al prezidențialelor se va desfășura pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

ADVERTISEMENT

„În urma deciziilor din coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale.

Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur”, a declarat şeful Executivului.

ADVERTISEMENT

Joi, au avut loc noi discuții la Palatul Victoria cu privire la alegerile prezidențiale sau parlamentare. Liderii PNL și PSD au ajuns la o decizie preliminară, însă decizia finală va fi luată săptămâna viitoare, în ziua de marți.

Conform informațiilor provenite din PNL, citate de Capital, în urma unei noi runde de discuții în cadrul coaliției, programată pentru marți, se va stabili o dată intermediară.

ADVERTISEMENT

De ce ezită liberalii

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a dezvăluit, joi, că PSD și PNL au agreat ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie cu condiția ca între cele două partide să se stabilească un tandem: candidat pentru prezidențiale de la un partid, premier de la celălalt.

„Între PSD și PNL a intervenit o înțelegere politică care de principiu avea trei componente, o înțelegere care viza comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale.

ADVERTISEMENT

Au fost trei lucruri discutate: să existe o listă comună la europarlamentare, care să permită verificarea solidității coaliției. A doua variantă a fost ca la Timiș să se facă o alianță între PSD și PNL în care PSD să aibă candidatul la Consiliul Județean, noi la Primărie.

A treia variantă a fost candidatura în septembrie, dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în tandem. Astea au fost datele discutate.

Pentru că nu s-a realizat varianta tandemului lucrurile au fost reevaluate din mai multe perspective, una dintre ele fiind că alegeri în septembrie înseamnă campanie în august. În ipoteza în care există o competiție pentru președinție, ea trebuie făcută cu toate regulile competiției și anume: publicitate, timing…”, a declarat liberalul la B1 TV.

ADVERTISEMENT