Hotnews

Guvernul a aprobat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală

Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală în şedinţa de astăzi, urmând să le trimită Parlamentului pentru dezbatere. Conform proiectelor, în...
Autor: Ionuţ Cataramă | 25.03.2015 | 14:06
Guvernul a aprobat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală
Romanian designated Prime Minister Victor Ponta delivers his speech during the official nomination at the Cotroceni Palace, the Romanian Presidency headquarters April 27, 2012. Romanian President Traian Basescu designated left-wing opposition leader Victor Ponta as new prime minister after the collapse of the centre-right government. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală în şedinţa de astăzi, urmând să le trimită Parlamentului pentru dezbatere. Conform proiectelor, în 2016, cota standard de TVA va scădea la 20%, cota redusă de 9% se va aplica la carne, lapte, ouă, peşte, legume şi fructe, accizele la carburanţi se vor diminua cu 18-20%. Impozitul pe dividende şi taxa pe stâlp sunt eliminate. Microîntreprinderile vor plăti impozit între 1 şi 3% în funcţie de numărul salariaţilor. Guvernul a amânat reducerea CAS pentru 2018, după ce o prevăzuse pentru 2017.

Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% din 2018.

Despre prevederile din proiect privind impozitarea microîntreprinderilor şi a PFA, Capital a scris în detaliu aici:

TVA redus la 9% se va aplica, în 2016, de la carne, peşte, lapte şi pâine la animale vii şi păsări vii, din specii domestice, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea, precum şi pentru accesul la evenimentele sportive.

Mai sunt prevăzute introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate a microîntreprinderilor, în funcţie de numărul de salariaţi, de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, majorarea pragurilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Citeste mai mult pe www.capital.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!