News
notix pixel id

Guvernul a aprobat Strategia naţională privind imigraţia

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul in curs, documente considerate a fi "inca o etapa pe care Romania o parcurge...
16.09.2015 | 19:57
Guvernul a aprobat Strategia naţională privind imigraţia
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul in curs, documente considerate a fi “inca o etapa pe care Romania o parcurge in cadrul eforturilor de modernizare a procesului de gestionare a imigratiei pe teritoriul national”, potrivit unui comunicat de presa.

Sursa citata arata ca strategia are ca scop gestionarea eficienta a fenomenului imigratiei, incluzand obiective strategice generale, obiective specifice si directii de actiune care reflecta politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitatile nationale.

“Pentru urmatorii patru ani, se va urmari gestionarea eficienta a imigratiei, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor in materie de competente specifice si prin atragerea lucratorilor inalt calificati, o abordare mai robusta a imigratiei ilegale si readmisiei, inclusiv o cooperare mai buna cu tarile terte, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politica ferma in domeniul azilului”, precizeaza comunicatul mentionat.

ADVERTISEMENT

In ceea ce priveste azilul, autoritatile urmaresc asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protectie, o mai buna calitate a conditiilor de primire si decizii mai rapide si mai fiabile in acest domeniu.

“Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinatate a Romaniei, se au in vedere masuri pentru gestionarea unitara si coerenta a situatiilor determinate de posibila aparitie a unui aflux de imigranti ilegali pe teritoriul Romaniei, generat de situatii de criza de natura politica, sociala, economica sau militara. (…) Autoritatile romane vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, in acelasi timp, vor acorda o atentie deosebita cetatenilor proveniti din statele cu potential migrationist sau care pot aduce atingere sigurantei nationale”, adauga sursa amintita.

ADVERTISEMENT

Strategia identifica o serie de factori care pot influenta imigratia si azilul, printre care mentinerea situatiei conflictuale din Siria, reactivarea conflictului din Irak, mentinerea unei situatii instabile in zonele limitrofe Romaniei (Ucraina, Transnistria), perpetuarea si cresterea in intensitate a conflictului armat israeliano – palestinian.

Pe de alta parte, documentul fixeaza si cateva obiective strategice generale legate de imigratie, cum ar fi: promovarea migratiei legale, controale mai riguroase a legalitatii sederii cetatenilor statelor terte pe teritoriul Romaniei si aplicarea corespunzatoare a masurilor de indepartare si a masurilor restrictive, imbunatatirea sistemului national de azil.

ADVERTISEMENT

Strategia nationala cuprinde si obiective specifice relevante pentru transpunerea si implementarea obiectivelor strategice generale. Printre acestea se numara: facilitatea accesului pe teritoriul Romaniei a cetatenilor terti care raspund nevoilor de ocupare a fortei de munca, favorizarea accesului cetatenilor statelor terte catre institutiile de invatamant superior din Romania pentru domeniile si profesiile identificate ca deficitare.

Referitor la Planul de actiune pe anul 2015, Guvernul apreciaza ca acesta reprezinta “un mijloc prin care se stabilesc activitati concrete care sa conduca la crearea unui sistem flexibil pentru stoparea fenomenului migrationist aflat in crestere”.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.ziare.com

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri