News

Guvernul atacă la CCR moțiunea de cenzură. Ludovic Orban: ”În vacanța parlamentară s-ar putea depune 18 moțiuni”

18.08.2020 | 12:56
Guvernul ataca la CCR motiunea de cenzura Ludovic Orban In vacanta parlamentara sar putea depune 18 motiuni
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în ce privește depunerea moțiunii de cenzură a PSD în timpul vacanței parlamentare.

Sesizarea CCR privind un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament ar urma să se întemeieze pe argumentul că moțiunile de cenzură nu pot fi depuse în timpul vacanței parlamentare, ci numai în perioada sesiunilor ordinare.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a invocat prevederile alineatului 4 din articolul 113 al Constituției care prevede că ”dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea”.

”Orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni”

Din acest articol ar rezulta indirect că moțiunile de cenzură pot fi inițiate doar în timpul sesiunilor parlamentare ordinare deoarece, dacă ar fi permise moțiunile în timpul sesiunile extraordinare, semnatarilor acestora nu li s-ar mai aplica interdicția de a semna o singură moțiune pe sesiune.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban susține că, în lipsa acestei interdicții, dacă Parlamentul ar rămâne în sesiune extraordinară pe durata întregii vacanțe parlamentare, s-ar putea iniția moțiune după moțiune.

Orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură. La limită cred că se pot depune 18 moțiuni de cenzură în vacanțele parlamentare”, a declarat Ludovic Orban, referindu-se la termenele procedurale prevăzute de către Constituție în cazul moțiunilor.

ADVERTISEMENT

Orban a reluat acuzațiile de iresponsabilitate la adresa PSD, social-democraților imputându-le faptul că vor să demită Guvernul într-o perioadă foarte dificilă.

Moțiunea este un act de iresponsabilitate și atacă interesele fundamnetale ale societății românești când România are mare nevoie de un guvern, mai ales de unul așa cum îl conduc eu”, a spus premierul menționând că pe agenda cabinetului  său figurează chestiuni  foarte importante precum elaborarea planului de reziliență și recuperare pentru accesarea fondurilor europene, deschiderea școlilor, organizarea alegerilor locale și aplicarea programului ”Reclădim România”.

ADVERTISEMENT

Orban a exclus posibilitatea ca PNL să renunțe la guvernare de bunăvoie, prin demisia premierului. ”Eu nu mă joc cu soarta României. Când mi-am asumat poziția de premier mi-am asumat toate consecințele care decurg din această calitate. Guvernăm într-o perioadă când lumea a fost lovită de o criză economică, în România am avut secetă. Noi nu fugim de pe câmpul de luptă”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT