News

Guvernul cere anularea carnetului de revoluționar al lui Ion Iliescu. Care este motivul

Ion Iliescu va rămâne fără certificatul de revoluționar. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a votat pentru anularea documentului acordat fostului președinte al României.
09.06.2022 | 12:26
Guvernul cere anularea carnetului de revolutionar al lui Ion Iliescu Care este motivul
Guvernul cere anularea certificatului de revoluțioanr pentru Ion Iliescu. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretariatul de stat care recunoaște meritele celor care au luptat la Revoluția din 1989, împotriva comunisumului, a votat cu o zi în urmă, în unanimitate, ca să-i fie retras titlul de revoluționar lui Ion Iliescu.

Din ce cauză Guvernul cere anularea certificatului de revoluționar pentru Ion Iliescu

S-a constatat că fostul șef al statului ar fi obținut pe nedrept documentul, după ce i-a fost analizat CV-ul. Secretariatul, aflat în subordinea Executivului, urmează să se adreseze instanței de contencios-administrativ, potrivit stiripesurse.

ADVERTISEMENT

”Comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin legea 242 pentru a deține calitatea de LRM conform textului de lege.

De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român, motiv pentru care, în unanimitate, decide demararea procedurii administrative de anulare a certificatului LRM, a informat Secretariatul de stat menționat.

ADVERTISEMENT

Asociația 21 Decembrie a solicitat retragerea certificatului de revoluționar pentru Ion Iliescu

Hotărârea este o urmare a solicitării făcute de Asociația 21 Decembrie, într-o ședință de pe 31 mai. Ulterior, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a declanșant procedura de anulare.

De asemenea, Comisia de vot a făcut verificări ale dosarului administrativ și a observat că din CV-ul public, dar și din presă, reiese că Iliescu s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist în anul 1944, iar în 1953 Partidului Comunist Român (PCR).

ADVERTISEMENT

În cadrul PCR, Iliescu a cunoscut ascensiunea în carieră și a devenit secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist, din anul 1956, dar și membru al Comitetului Central al PCR.

Ion Iliescu a condus România în trei rânduri. Prima oară ca lider al FSN în intervalul 22 decembrie 1989-1992, iar mai apoi ca președinte ales al țării, în două mandate, respectiv: 1992-1996 și 2000-2004.

ADVERTISEMENT

De altfel, în perioadele 1996-2000 și 2004-2008 a avut și funcția de senator al PSD. Totodată, a mai deținut și rolul de președinte de onoare al social-democraților.

ADVERTISEMENT
Tags: