Alegeri 2024

Guvernul Ciolacu, investiții record în infrastructura mare. PSD: ”Nivel fără precedent pentru ultimii 5 ani”

Investițiile publice în infrastructura mare prognozate pentru anul în curs sunt cu 20% mai mari decât anul trecut, anunță social-democrații.
19.06.2024 | 13:53
Guvernul Ciolacu investitii record in infrastructura mare PSD Nivel fara precedent pentru ultimii 5 ani
Investițiile în infrastructura mare au primit un buget record Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Investițiile au atins un nivel fără precedent pentru ultimii cinci ani, iar investițiile în infrastructură constituie motorul dezvoltării României de la preluarea mandatului la șefia Guvernului de către Marcel Ciolacu, susțin social-democrații.

Guvernul Ciolacu, investiții record în infrastructura mare

Pentru anul în curs, investițiile publice în infrastructura mare prognozate sunt cu 20% mai mari decât anul trecut, fiind prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. În 2023 valoarea investițiilor publice a fost de 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

„Dacă am reuşit să investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească şi în firmele antreprenoriale româneşti, în special în IMM-uri, avem ambiţia ca de acum înainte să forţăm investiţii anuale de 10% din PIB!”, declara Marcel Ciolacu, în mai 2023, în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution.

Ministerul Transporturilor a anunțat că sunt în derulare lucrări pe 780 de kilometri de drumuri expres şi autostrăzi, în baza fondurilor accesate atât în perioada de programare precedentă, cât şi în cea actuală.

ADVERTISEMENT

În derulare sunt și proiecte importante legate de infrastructura feroviară esențială pentru operațiunile logistice, precum electrificarea segmentului Oradea – Cluj, sau modernizarea culoarului IV feroviar, acestea urmând să faciliteze transportul de mărfuri de la portul Constanța către Vestul Europei.

„Anul trecut a fost unul record. România a ajuns la 1.000 de kilometri de autostradă și conform CNAIR, bugetul de 12,7 miliarde lei, a fost utilizat în totalitate pentru modernizarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere, în timp ce absorbţia fondurilor europene pentru construcţia de noi obiective a ajuns la 114,64%.

ADVERTISEMENT

În plus, s-au semnat 21 de contracte de lucrări în valoare de peste 21,5 miliarde lei (4,3 miliarde euro) pentru construcţia a 472,47 km de infrastructură rutieră: 308,59 km – Autostradă, 17,70 km – Drum expres, 146,18 km – Drum naţional.

De asemenea, la finalul anului erau în derulare licitaţii de lucrări în valoare de 11,9 miliarde lei pentru construcţia a încă aproximativ 120 de km de drumuri moderne și au fost lansate altele pentru proiectarea (elaborarea Studiilor de Fezabilitate) pentru încă 322 km de autostradă”, mai arată reprezentanții PSD.

ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor, buget record în 2024

Guvernul a alocat pentru 2024 fonduri record Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Suma totală aprobată de Parlament este de 30 de miliarde de lei, dintre care 20,4 miliarde de lei sunt destinate bugetului de investiții din fonduri europene, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 29% față de bugetul anului 2023.

Fondurile sunt aferente PNRR, CEF și Programului Transport 2021-2027, cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat fiind de 11 miliarde lei.

Sumele vor fi folosite anul viitor pentru derularea unor proiecte cu o valoare totală de 81 miliarde de lei: Drumuri de mare viteză: 710 km (cu o valoare totală de 55 miliarde lei); Cale ferată (modernizare, electrificare): 430 de km (valoare cumulată de 21 miliarde lei); Achiziții de material rulant: 131 de trenuri (valoare totală de 5 miliarde lei).

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii mai are nevoie, pentru celelalte cheltuieli, efectuate doar din bugetul de stat, de 9,6 miliarde lei (cu 10% mai mult față de 2023).

Pentru investiții, vor fi alocate, din bugetul de stat, peste 725 milioane de lei. Sumele merg pentru domeniul rutier (345,9 milioane de lei), sectorul feroviar (336,37 milioane lei), cel naval (28,25 milioane lei), dar și către transportul aerian (15,33 milioane lei).

Alte 5,05 miliarde de lei sunt necesare pentru întreținerea infrastructurii rutiere (un miliard de lei) și feroviare (4,05 miliarde de lei).

„Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere este nevoie de 113,3 milioane de lei, iar pentru reparații curente ale infrastructurii feroviare publice alocăm 53,03 milioane de lei.

Din întreaga sumă, aproximativ 3 miliarde de lei reprezintă, dobânzi, subvenții, despăgubiri civile, rambursări de credite, cheltuieli materiale, salariale, cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă.

Toți acești bani alocați sunt vitali pentru atingerea obiectivelor pe care statul român și le-a propus: recuperarea decalajelor de dezvoltare economică dintre regiuni și a întârzierilor din infrastructura mare de transport.

Fără o infrastructură puternică nu putem avea o economie puternică!”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici