Potrivit anunțului făcut de Marcel Ciolacu, ordonanța de urgență va modifica și completa OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Practic, România se asigură că la regiile publice nu vor mai ajunge tot felul de personaje dubioase, fără pregătire.
”Aliniem azi legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și îndeplinim astfel, integral, un jalon esențial din PNRR. Eliminăm toate excepțiile și aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum și în cazul RAAPPS.
Aprobăm și cadrul necesar asigurării unei conduceri interimare a Agenției de Monitorizare și Evaluare a Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Noul proces de selecție al conducerii Agenției implică mai multe etape și poate dura câteva luni.
De aceea, adoptăm azi o hotărâre prin care voi numi președintele și vicepreședinții interimari, până la numirea conducerii rezultate din procesul de selecție. Am impus o limită maximă de 6 luni, fiindcă vrem să accelerăm procedurile și să avem cât se poate de repede o echipă de conducere competitivă, pe criterii clare și transparente”, a transmis Marcel Ciolacu.
Așa cum este menționat în nota de fundamentare a proiectului, măsurile erau foarte importante pentru a nu pierde peste 2 miliarde de euro din PNRR. Această legislație se va aplica inclusiv întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare și protocol RAAPPS.
”Astfel, a fost eliminată această excepţie cu privire la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă de către întreprinderile publice şi sunt îndeplinite integral criteriile Jalonului 439 din PNRR privind guvernanţa corporativă”, a transmis Guvernul într-un comunicat oficial. Potrivit datelor oficiale, în cazul acestor întreprinderi publice, cum ar fi cele din industria de apărare și securitate națională sau RAAPPS, procedura de selecție a membrilor din Consiliul de Administrație cuprinde o tapă suplimentară care constă în efectuarea verificării de securitate prevăzută de standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.
În situația în care un candidat selectat nu a obținut avizul favorabil acesta nu mai poate ajunge în Consiliu. Ordonanța mai prevede asigurarea conducerii interimare pentru AMEPIP. ”În prezent, fostul preşedinţe AMEPIP şi unul dintre vicepreşedinţi au fost eliberaţi din funcţie, la cerere”, arată Guvernul. Mai este menționat că pentru a adera la OCDE, România trebuie să respecte Ghidul privind Guvernanța Corporativă a Întreprinderilor Publice.
”Având în vedere că procesul de selecţie pentru o nouă conducere implică mai multe etape şi poate dura câteva luni, actul normativ aprobat de Guvern stabileşte că prim-ministrul numeşte, prin decizie, preşedintele şi vicepreşedinţii, interimari, până la data numirii conducerii rezultate din procesul de selecţie, dar nu mai mult de 6 luni”, mai este precizat în comunicat.
Așa cum scria FANATIK, Guvernul a cedat în cazul RAAPPS de frica banilor din PNRR, sau mai bine spus pentru a nu-i pierde. Regia protocolului de stat s-a alfat în centrul mai multor scandaluri în ultimele luni, de la renovarea unor vile de protocol până la blocarea unei cereri de plată din PNRR. Se pare că 2,7 miliarde de euro au fost blocați de către UE, pentru că Bruxelles-ul era nemulțumit de modul în care sunt administrate în România companiile de stat.
Prima nemulțumire, modul în care s-au făcut numirile în fruntea AMEPIP, agenția care gestionează toate companiile de stat. A doua nemulțumire viza exceptarea RAAPPS de la prevederile Ordonanței Corporative. Prin ordonanța de astăzi, statul român și-a propus să introducă un management profesionist la companiile de stat, care să elimine fenomenul numirilor politice și al interimatelor.