News

Guvernul Cioloş şi-a depus jurământul la Cotroceni

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Cabinetului Cioloş a avut loc, marţi seară, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a...
18.11.2015 | 00:00
Guvernul Ciolos sia depus juramantul la Cotroceni

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Cabinetului Cioloş a avut loc, marţi seară, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că avem o criză de încredere şi că acest Guvern independent reprezintă o şansă pentru România. Guvernul Cioloş a fost validat de Parlament cu 389 de voturi “pentru”, 115 “împotrivă” şi două nule.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după ceremonia de investire a noului Guvern, că avem o criză de încredere şi că politicienii s-au îndepărtat prea mult de alegătorii lor.

“Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani. Societatea se schimbă şi se schimbă şi aşteptările societăţii. Se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitatea devine prea mare intrăm în criză”, a declarat preşedintele Iohannis.

“Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulţi au vobit, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări şi s-au spus că nu am avut o criză guvernamentală. S-a spus că nu avem o criză parlamentară, nici măcat o criză politică. Atunci, se pune întrebarea: dar ce criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere a cetăţenilor faţă de politicienii pe care i-au ales să îi reprezinte. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde uşor. Această criză de încredere ne-a dus în situaţia în care suntem acum”, a explicat şeful statului.

“Am vorbit cu liderii politici, cu oamenii din stradă, cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică. Politicienii au spus că au înţeles. Dar politica fără partide politice nu se poate. Însă, într-o democraţie nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători, atunci apare o similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare între alegători şi clasa politică”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că aşa s-a ajuns în situaţia în care s-a propus un prim ministru independent, Dacian Ciolos, cu recomandarea de a pregăti un Guvern independent politic. “Acest Guvern independent este o şansă pentru România. În timp ce acest Guvern va guverna, partidele au ocazia să se reconecteze la alegători. Ar fi excepţional dacă partidele ar folosi această oportunitate pentru a se apropia de alegători, ca să avem după alegerile parlamentare o clasă politică care reprezintă alegătorii şi care va putea să contruiască o Românie prosperă şi puternică. Sper ca acets lucru să se întâmple”, a mai declarat preşedintele.

De asemenea, acest lucru a dat asigurări că Guvernul Ciolos are legitimitatea, obţinută prin votul din parlament. “Puteţi să mergei drept, înainte, în folosul României. Acest Guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii. Un an de zile este foarte puţin, este foarte puţin în politică, dar este suficient de lung pentru a guverna bine, pentru a asigura cadrul pentru alegeri şi pentru ca partidele politice să se reformeze”, încgheiat preşedintele Klaus Iohannis.

Primul ministru Dacian Ciolos şi-a depus jurământul de investire în funcţie de prim ministru: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Sursă: www.realitatea.net