News

Guvernul Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Cioloș: „USR și-a făcut datoria. Celelate partide să-și asume responsabilitatea” . Update

Zi decisivă pentru Guvernul Cioloș. Cabinetul este votat astăzi în Parlament.
20.10.2021 | 10:16
Guvernul Ciolos nu a primit votul de incredere al Parlamentului Ciolos USR sia  facut datoria Celelate partide sasi asume responsabilitatea  Update
ADVERTISEMENT
20-10-2021
10:49

Kelemen Hunor cere refacerea coaliției

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că, după respingerea guvernului propus de către Dacian Cioloș, soluția optimă a crizei politice ar fi refacerea fostei coaliții de guvernământ, însă nu a exclus nici posibilitatea unui guvern minoritar.

Prima soluţie este să încercăm încă o dată refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, fiecare să mai lase un pic de la el – şi din orgolii, şi din ambiţii personale -, să încercăm să resuscităm această coaliţie şi, dacă nu se poate, din motive – zic eu – subiective, că nu există motive obiective, atunci sigur trebuie găsită o altă soluţie pentru un alt guvern, pentru o altă formulă de guvernare, inclusiv un guvern minoritar”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu condiționează refacerea coaliției de guvernământ de desemnarea unui alt premier decât Florin Cîțu.

Poate să fie şi Florin Cîţu, nu e o problemă, eu nu voi discuta acest lucru, pentru că nu decid eu, decide PNL şi apoi preşedintele Iohannis. Noi nu avem o problemă să încercăm să facem o majoritate cu Florin Cîţu. (…) Eu cred că prima dată trebuie încercată resuscitarea coaliţiei (…) Din punctul nostru de vedere, în acest moment, cu PNL există o coaliţie din care a ieşit USR şi nici PNL, nici noi nu am renunţat la această formulă, deci nu există pentru noi o altă soluţie”, a mai spus liderul Uniunii.

20-10-2021
10:37

Florin Cîțu: „Soluția este un nou guvern format în jurul PNL”

Într-o postare pe Facebook, premierul interimar Florin Cîțu a afirmat că soluția la criza politică este acum instalarea unui guvern cu puteri depline, format în jurul PNL.

România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare”, a scris Florin Cîțu.

Din postarea premierului rezultă că liberalii sunt dispuși să negocieze inclusiv cu social-democrații, fiind excluse doar discuțiile cu AUR.

PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a precizat Cîțu.

20-10-2021
10:29

Ludovic Orban cere demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a cerut demisia de la conducerea partidului a lui Florin Cîțu și a lansat un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis pe care-l acuză că este principalul vinovat pentru actuale criza politică.

Românii sunt lăsați fără apărare, fără instituții cu puteri depline care să vină cu soluții pentru gravele probleme cu care se confruntă: valul pandemic fără precedent, avalanșa creșterii prețurilor și o situație economică foarte dezechilibrate ce conține în sine germenii unei posibile crize economice.

Vinovatul principal pentru declanșarea crizei este Klaus Iohannis. Ambiția bolnavă de a controla numirea procurorilor și ambiția de neînțeles de a impune la conducerea PNL o persoană care a pierdut încrederea oamenilor sunt cauzele care au dus la această criză”, a declarat Ludovic Orban după votul din Parlament pentru acordarea încrederii în guvernul propus de către Dacian Cioloș.

Ludovic Orban a cerut demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL pentru a facilita viitoarele negocieri privind refacerea coaliției de guvernământ.

Solicit public demisia din funcția de președinte al PNL a lui Florin Cîțu. A demonstrat că nu are nici urmă de responsabilitate și este o frână evidentă în calea oricăror negocieri. Odată cu el ar trebui să plece acasă și toți cei care l-au susținut. Ar fi potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis, dar nu o fac pentru că știu că o cer degeaba”, a mai spus Orban.

20-10-2021
10:18

Dacian Cioloș, după votul negativ din Parlament: „Cîțu nu este o soluție”

După ce Parlamentul nu a acordat încredere guvernului pe care l-a propus, Dacian Cioloș a spus că USR așteaptă soluții de la ceilalți actori politici, care până acum nu au făcut-o.

Parlamentarii au discutat despre soluții dar au respins singura soluție pe care o aveau pe masă. Ne acuzau pe noi că blocăm o soluție, dar ei au prelungit situația politică în care ne aflăm. USR și-a făcut datoria, însă e important ca și celelalte partide să-și asume responsabilitatea, mai ales pentru ce nu au făcut.

Mingea se întoarce în terenul președintelui, vom vedea care sunt propunerile lui. Am constatat în aceste zile ceilalți actori au stat deoparte și așteptăm să vedem în ce fel își asumă soluțiii adevărate. Nu am văzut asumare până acum”, a spus Cioloș după votul din Parlament.

Președintele USR a respins varianta ca Florin Cîțu să fie din nou premier al unui guvern de coaliție PNL-USR-UDMR.

Nu poți să vii tot cu cel care a picat în Parlament, asta nu-i o soluție. Suntem în situația asta pentru că guvernul lui a fost trimis acasă. Cum să spui că asta este soluția? (…) Să vedem dacă au și alte variante decât cea pe care o spun de câteva săptămâni. USR e un partid pragmatic care propune și discută soluții, dar cu ele pe masă, nu cu povești”, a declarat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă crede că președintele Iohannis s-a folosit de USR, Cioloș a răspuns: „Nu ne-am simțit deloc folosiți pentru că cei cu bună credință au văzut că am venit cu propuneri pentru ieșirea din criză. Este o lună în care cei care au prelungit criza nu au venit cu nicio soluție. PNL și PSD nu au permis discutarea moțiunii de cenzură la timp, iar apoi nu au venit cu nicio soluție. Vedem doar postări pe Facebook și promisiuni că o să se întâmple ceva.

 

20-10-2021
09:54

Guvernul Cioloș a primit 88 de voturi „pentru” și 184 „împotrivă”

Potrivit rezultatelor oficiale anunțate de la tribuna Parlamentului, la ședința plenului reunit au participate 343 de parlamentari, dintre care au votat 272.

88 dintre ei au votat pentru acordarea încrederii cabinetului Cioloș, iar 184 au votat împotrivă. 

După acest rezultat, președintele Klaus Iohannis va trebui să convoace din nou la consultări partidele politice parlamentare.

 

20-10-2021
09:45

Guvernul Cioloș nu a primit votul de încredere

Dacian Cioloș și guvernul pe care l-a propus nu au obținut votul de încredere al Parlamentului, obținând doar 88 de voturi favorabile, potrivit unei numărători paralele a USR.

20-10-2021
09:38

Votul de încredere pentru guvernul Cioloș s-a încheiat

Parrlamentarii și-au exprimat votul privind învestirea guvernului. Membrii Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului încep procesul de numărare a voturilor.

20-10-2021
08:55

Dezbaterile în plen s-au încheiat. Începe votul de învestire

Dezbaterile din plenul Parlamentului pe tema învestirii guvernului Cioloș s-au încheiat cu o ultimă intervenție a premierului desemnat și s-a trecut la vot.

Primii votează deputații, după care urmează senatorii. Votul este secret, cu bile. Pentru a fi învestit, guvernul Cioloș are nevoie de cel puțin 234 de voturi.

20-10-2021
08:49

Marcel Ciolacu: „Politicienii trebuie să facă un pas în spate”

-„În timp ce am stat 2 ore să facem politică, alte zeci de români au pierdut lupta cu virusul. Azi ar fi o sală arhiplină și la balcoane și am fi 574 de oameni, câți români ca dv. au murit ieri de Covid-19. 574 de familii rămase fără cineva drag. Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de jocuri ridicole pentru a accede la putere.

Când este nevoie de excavator să ne îngropăm morții este prea mult. Este o demență din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente. Este clar că acest guvern nu poate trece. Este o bătaie de joc la adresa românilor. Trebuie să punem urgent ceva în loc. Fac un apel la toți șefii de partide și să găsim împreună o soluție de a scoate România din criză. Gata cu politica, politicienii trebuie să facă un pas în spate și experți să vină cu un proiect care să reducă numărul de morți. Vă cer în al 12-lea ceas să fim bărbați de stat și să nu mai rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări.

20-10-2021
08:39

George Simion: „Klaus Iohannis și-a bătut joc de țara asta”

-„Am pierdut 10 zile cu această nominalizare. Klaus Iohannis și-a bătut joc de țara asta și trebuie să plătească. Probabil crede își poate bate joc de votanții AUR și să votăm guvernul Cioloș sau orice premier va veni după. Participăm la un teatru care nu este bun și ne prefacem că vom avea un guvern. Pentru asta responsabil este cel care face nominalizările și pentru asta are de dat socoteală. 

-PNL, dacă va merge pe mâna lui Klaus Iohannis, se va rupe și nu știu dacă va mai intra în Parlament. 

-Haideți să dăm țării o guvernare. Trebuie să găsim puterea de a dialoga unii  cu alții și să-i spunem președintelui că nu-și poate bate joc de noi toți. Fiți demni și haideți să găsim soluții la aceeași masă.”

20-10-2021
08:29

Radu Mihail (USR): „Veți avea timp de politică după ce se golesc spitalele”

-„USR vine în faţa Parlamentului cu o propunere de program de guvernare şi de guvern. Este cea mai rapidă soluţie la criza politică. Este singura variantă pentru ca de mâine în România cineva să preia controlul luptei cu pandemia. Facem un ultim apel către dumneavoastră, stimaţi colegi, indiferent de partidul pe care îl reprezentaţi: daţi astăzi un vot pentru ca România să aibă un guvern funcţional acum. Lăsaţi deoparte calculele politice. Votaţi astăzi ca să putem depăşi acest moment de criză. Veţi avea timp să faceţi din nou politică după ce se golesc spitalele.

20-10-2021
08:26

Claudiu Târziu (AUR) îl amenință pe președinte cu suspendarea

-„Dacian Cioloș nu întrunește susțienrea parlamentară și asta ne face să credem că președintele Iohannis a făcut deliberat un pas neconstituțional care poate să-i atragă suspendarea din funcție și demiterea prin referendum. După ce va cădea la vot acest cabinet, sperăm ca președintele să găsească o soluție viabilă. Altfel ne va obliga să mergem și noi mai departe cu procesul de suspendare.

20-10-2021
08:19

Varujan Pambuccian (minorități): „Anticipatele nu sunt o soluție decât pentru AUR”

-„Suntem după 6 luni cumplite de discuții interminabile în jurul unor subiecte sterile. Și eu îmi cer scuze ca și dl Kelemen pentru neabordarea problemelor reale: prețul energiei, urgia care a venit dinspre Bruxelles cu planul verde care a dus la mărirea prețurilor la energie și alimente. Exemplele pot continua și culminează cu nenorocirea medicală de acum.

-Niciodată România în ultimii 30 de ani nu a fost într-o situație atât de grea ca acum, iar criza politică nu s-a prelungit atât. Lucrurile astea nu se pot rezolva încercând să forțezi un guvern fără suport. Nu înțeleg de ce s-a întâmplat ședința de azi pentru că nu vine dintr-un lucru stabil care să aibă șanse de succes.

-Alegerile anticipate nu sunt o soluție decât pentru AUR. Va trebui să mai constatăm că am mai tras într-un glonț inutil într-o serie de dezvoltări dramatice ale crizei și va trebui să venim în zilele următoare cu o soluție stabilă pe care nu o avem și noi ne îndreptăm către o catastrofă.

20-10-2021
08:08

Lucian Romașcanu: „Dle Cioloș, ați mai condus guvernul și ne amintim o spirală a eșecurilor”

-„Amintirile ne chinuiesc. Ați mai condus guvernul și ne amintim de o spirală a eșecurilor: zero fonduri europene atrase și o chestiune măruntă, dar importantă până acum – „Cumințenia pământului”. Aveți lângă dv. pe dna Ioana Mihăilă la Sănătate. Nu a existat ministru care să aibă pe conștiință mai multe victime decât probabil în orice perioadă a României. Există un cimitir care se mărește în România și care ar putea să vă poarte numele.

-Dle Stelian Ion sunteți singurul ministru la care apreciem faptul că nu ați făcut nimic. Dacă făceați nu era bine. Dle Drulă, 0 km preluați de la guvernarea Orban, 0 km la final. 

20-10-2021
07:58

Kelemen Hunor: „Trebuie să cerem scuze de la oameni”

-„Acum un an, în campanie electorală, nu am promis instabilitate și haos social. De două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă cetății doar scandal, atitudine duplicitară, isterie și balet politic inutil. Trebuie să cerem scuze de la oamenii care ne-au trimis în Parlament cu alte așteptări.

-Ar trebui să venim cu soluții de a ajuta oamenii săraci și să începem discuțiile pe buget, dar în  primul rând să venim cu soluții pentru pandemie.

-În loc să discutăm toate astea, vorbim de un guvern care nu are majoritate parlamentară. A fost o guvernare comună care poate nu era perfectă dar era singura posibilă acum un an.

-Principala cheie a stabilității coaliției este să renunțăm la orgolii personale, Dv. ați renunțat pentru că mai importantă era o persoană, ați repetat singurul adevăr pe care îl credeați absolut. Azi cereți votul foștilor aliați și nu reușiți să obțineți voturile celor cu care ați rămas singuri. Orice dezbatere despre programul de guvernare devine irelevantă și este pierdere de ttimp.

-De mâine trebuie să facem încă un efort pentru a reface coaliția. 

-Când ești la guvernare trebuie să te comporți cum ai vrea să se compoprte cel din opoziție când va fi la guvernare. Pentru a servi interesul public, trebuie să mai lași orgoliile. Sunteți așteptați la dialog pentru a căuta soluții împreună, nu separat.”

20-10-2021
07:44

Alexandru Rafila: „Nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs”

-„Discursul a fost unul perfect, ideal care ne  duce într-o poziție în care trebuie să credem un moment că discursul și programul de guvernare sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România, dar avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut. Nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs.

-Prin dl Voiculescu și dna Mihăilă, pregătirea sistemului de sănătate nu a existat decât în foarte mică măsură. Avem 18.000 de cazuri pe zi 500 de decese zilnic și nu am auzit ca dânsa să-și asume responsabilitatea pentru această tragedie.

Dl Cioloș care dorește să devină șeful unui guvern de tranziție care să gestioneze pandemia și criza economică a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară pentru parlamentari care să voteze un guvern care prin reprezentanții săi au demonstrat că nu pot gestiona o astfel de situație. Dacă vom continua cu aceeași oameni, vom supune poporul român unui experiment nefericit

20-10-2021
07:25

Dacian Cioloș a început prezentarea programului de guvernare în plen

Iată principalele declarații ale premierului desemnat:

-„Suntem într-un moment de criză profundă. Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni, pentru a-mi asuma propria vină a superficialității din trecut și pentru a fi alături de cetățeni într-un  moment de criză.

-Pentru toți cei care și-au pierdut viața și cei care nu știu cum să iasă din această iarnă pentru ei suntem datori să răspundem cu solidaritate și responsabilitate politică.

-Din cauza crizei, am ales să facem întâi programul și apoi am numit oamenii care să-l aplice. Formula guvernamentală este dedicată complet programului și soluțiilor la criză. Tradiția noastră politică a dus de cele mai multe ori între instituții și cred că este necesar să construim consens. Politica românească trebuie să depășească tribalismul toxic. Ne interesează să scoatem căruța din mocirlă, nu să ne uităm cum se scufundă și să ne certăm cu ceilalți.

-Știu că aveți întrebări legate de fiabilitatea unui guvern minoritar. Aș prefera să împărțim între noi victoria în campania de vaccinare și să vă mulțumesc public în loc să trag foloasele electorale ale acestui moment.

-Punctajele de partid care ne îndeamnă unii pe alții să ne atacăm și să ne jignim sunt bune doar pentru emisiunile TV. 

-USR nu câștigă nimic. Ne vom afla în situația ingrată în care trebuie să găsim soluții la problemele României. Vă propun un armistițiu politic pentru a schimba în bine această țară.

-Programul vine cu soluții la cele două crize: pandemică și a facturilor la energie.

-Avem alocate 30 mld. euro prin PNRR dar ne putem lăuda împreună dacă ne asigurăm că banii vor ajunge în România. Nu poate fi pus în aplicare acest program fără o colaborare între Guvern și Parlament. Miniștrii suntt conștienți de situația grea cu care se vor confrunta.

Tensiunea socială a ajuns la un nivel foarte ridicat. Ne certăm unii cu alții și căutăm vinovați pentru această stare. Azi avem ocazia de a face ceva concrfet și să le arătăm cetățenilor că pot conta pe clasa politică. Apelul meu e simplu: votați acest guvern pentru a oferi o soluție acestei crize, prețuiți puterea pe care o aveți asupra destinului românilor și să înțelegeți că este o uriașă responsabilitate. Nu ajută pe nimeni să prelungim această criză. Va veni și momentul calculelor politice, dar nu acum. Sunt conștient că acest guvern nu este o soluție pe termen lung, dar este o soluție pentru această criză.

-Știu că v-ați făcut calculele politice, dar acestg guvern chiar și cu o viață scurtă ne poate ajuta să depășim acest moment.

20-10-2021
07:17

Marcel Ciolacu spune că PSD nu votează Guvernul Cioloș

Liderul PSD a precizat că membrii partidului pe care îl conduce nu vor vota Guvernul Cioloș.

„Decizia PSD este una luată în unanimitate, aceea de a nu vota Guvernul Cioloş”, a declarat preşedintele PSD.

Întrebat dacă crede că Guvernul Cioloș va trece, Marcel Ciolacu a refuzat să se pronunțe.

„Vedem în momentul respectiv”, a spus el.

 

Guvernul Cioloș este supus votului Parlamentului în cursul zilei de miercuri. Este, așadar, o zi decisivă pentru cabinetul propus de premierul desemnat.

Ce șanse are să treacă Guvernul Cioloș. Calculele dinainte de vot

Totuși, șansele ca acesta să treacă sunt foarte mici. Calculele arată că, în acest moment, Dacian Cioloș și miniștrii săi se pot baza pe circa 100 de voturi.

ADVERTISEMENT

Nu este suficient pentru ca Guvernul Cioloș să treacă, având în vedere că acesta ar avea nevoie de 234 de voturi. USR are doar 80 de parlamentari, acestea fiind singurele voturi sigure.

De asemenea, Dacian Cioloș ar mai putea obține circa 20 de voturi de la parlamentarii PNL care îl susțin pe Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Premierul desemnat mizează pe responsabilitatea partidelor, având în vedere criza sanitară în care ne aflăm, și speră că parlamentarii vor vota cu Guvernul său.

Tocmai de aceea, Dacian Cioloș speră să întrunească numărul de voturi necesare, dar pentru acest lucru trebuie să fie susținut de parlamentarii PNL și PSD.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș: Aș vrea să fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice

Înainte de votul de învestitură de miercuri, Dacian Cioloș le-a transmis un mesaj colegilor din Parlament. Astfel, acesta a făcut un apel pentru ca ei să „treacă peste orgolii politice” și să dea voturile lor pentru acest guvern.

„E deja ceasul al 12-lea pentru a rezolva aceste crize și de astăzi înainte trebuie să discutăm de soluții și de modalitățile de le pune în practică, nu doar să ne lamentăm.

ADVERTISEMENT

Aș vrea să fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice și să voteze acest guvern, pentru că în situația în care ne aflăm, acest guvern este o soluție și oferă soluții”, a spus premierul desemnat, conform Rador.

Premierul demis spunea că membrii PNL nu vor pune „bila împotriva acestui guvern” și că există deschidere din partea partidului pe care îl conduce.

„Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă și nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, aşa cum s-a întâmplat în partea cealaltă.

Deci, din partea noastră există deschidere, arătăm că vrem să depășim acest moment. Ce a fost în trecut, a fost în trecut. Haideţi să rezolvăm problema!”, a spus și Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT