News

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea cabinetului Cîțu. Prima ședință a noului Guvern Update

23.12.2020 | 21:41
Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea cabinetului Citu Prima sedinta a noului Guvern Update
Guvernul Cîțu a depus jurământul. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul Cîțu a fost învestit în Parlament cu 260 de voturi „pentru” și 186 „împotrivă”,  la capătul unei zile întregi de audieri și dezbateri aprinse în plenul reunit. În această seară, miniștrii vor merge la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul și vor participa la prima reuniune a noului Cabinet.


UPDATE, ora 21:50: Imediat după depunerea jurământului, premierul Florin Cîțu și miniștrii săi s-au reunit într-o primă ședință de Guvern, la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Am ajuns şi aici. Au fost două săptămâni grele, dar veţi vedea de ce a trebuit să muncim în această perioadă să avem un guvern înainte de sărbători, pentru că sunt lucruri care trebuiesc deja rezolvate în zilele următoare. Mulţumesc pentru tot ce aţi făcut în această perioadă, majoritatea aţi fost în echipele de negocieri şi eu cred că a ieşit un proiect bun şi frumos pentru România, această coaliţie de centru-dreapta. Eu sunt sigur că o să fie o guvernarea stabilă şi de lungă durată pentru că pornim toţi cu aceleaşi obiective”, a declarat Florin Cîţu.

Reuniunea a fost destul de scură, premierul limitându-se să anunțe miniștrii care sunt proiectele care vor trebui să intre cu prioritate pe agența ședinței care va avea loc săptămâna viitoare. „În această seară nu facem şedinţă de Guvern, avem câteva lucruri pe care le pregătim pentru şedinţa de săptămâna viitoare, în general combaterea efectelor provocate de pandemie şi finalizarea bugetului pentru anul 2021”, a mai spus noul șef al Guvernului.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 19:30: Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, iar membrii acestuia au depus jurământul. Alături de prim-ministrul Florin Cîțu vor fi doi vicepremieri, Dan Barna, respectiv Kelemen Hunor și următorii miniștri:

  • Alexandru Nazare – ministrul finanțelor;
  • Lucian Nicolae Bode – ministrul afacerilor interne;
  • Bogdan Lucian Aurescu – ministrul afacerilor externe;
  •  Stelian-Cristian Ion – ministrul justiției;
  •  Nicolae-Ionel Ciucă – ministrul apărării naționale;
  • Claudiu-Iulius-Gavril Năsui – ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului;
  • Virgil-Daniel Popescu – ministrul energiei;
  • Cătălin Drulă – ministrul transporturilor și infrastructurii;
  • Nechita-Adrian Oros – ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;
  • Tánczos Barna – ministrul mediului, apelor și pădurilor;
  • Cseke Attila-Zoltán – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
  •  Cristian Ghinea – ministrul investițiilor și proiectelor europene;
  • Raluca Turcan – ministrul muncii și protecției sociale;
  • Vlad Vasile Voiculescu – ministrul sănătății;
  • Sorin-Mihai Cîmpeanu – ministrul educației;
  • Ciprian-Sergiu Teleman – ministrul cercetării, inovării și digitalizării;
  • Bogdan Gheorghiu – ministrul culturii;
  • Novák Carol-Eduard – ministrul tineretului și sportului.
ADVERTISEMENT

ȘTIREA INIȚIALĂ, ora 19:00:Lucrurile se schimbă. România va avea un guvern de profesioniști. Dragi români, o să fie bine”, a dat asigurări premierul în momentul în care a luat cuvântul în ședința de învestitură, dezvăluind, totodată, obiectivele generale pentru perioada următoare: „să trecem cât mai repede şi cât mai bine peste criza de sănătate, să punem economia pe picioare”.

Conform Constituţiei, odată adoptată, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere trebuie să fie semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi înaintată preşedintelui României în vederea numirii Guvernului.

ADVERTISEMENT

Guvernul Cîțu a trecut de votul de învestitură și va depune jurământul la Cotroceni

Parlamentul a votat, România are un prim-ministru, are un Guvern profesionist, susținut de o coaliție de Dreapta. Sunt conștient de responsabilitatea cu care am fost învestit astăzi de români prin intermediul Parlamentului României și nu voi înșela aceste așteptări.

România trece printr-o perioadă dificilă, am fost în Guvern anul trecut, știu care sunt provocările, știu cum să mergem mai departe.

Îi asigur pe toți românii că vom continua proiectele începute în 2020 și le vom pune în aplicare pe cele pe care le-am convenit cu colegii noștri de alianță.

România are după mult timp o echipă de profesioniști la Guvernare, o echipă care dorește cu adevărat bunăstarea cetățenilor români. De mâine trecem la treabă”, a declarat Florin Cîțu la finalul votului de învestitură.

Vot cu scandal în Parlament. Ludovic Orban, mesaj dur pentru deputații și senatorii AUR

Ca de fiecare dată, învestirea unui nou Guvern este un bun prilej de scandal în Parlamentul României. Nici nu a ajuns bine la tribună premierul Florin Cîțu pentru a lua cuvântul, că s-a și declanșat corul huiduielilor.

Proaspăt ales președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban le-a recomandat să meargă pe stadion. „Vă solicit să vă comportați așa cum așteaptă fiecare român de la noi – să fim civilizați, să respectăm șapte ani de acasă și bunul simț”, a răbufnit acesta.

ADVERTISEMENT