News

Guvernul Cîțu modifică normele de aplicare ale OUG privind concediul şi indemnizația lunară pentru creşterea copiilor

13.05.2021 | 08:43
Guvernul Citu modifica normele de aplicare ale OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
ADVERTISEMENT

În ședința de joi, 13 mai, Guvernul Cîțu va aproba, printr-o hotărâre, modificarea normelor de aplicare ale OUG privind concediul şi indemnizația lunară pentru creşterea copiilor care au fost aprobate, anterior, prin HG nr. 52/2011.

Tot la întrunirea din această zi, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind Programul național integrat pentru protecţia victimelor violenței domestice şi metodologia-cadru privind organizarea şi funcționarea rețelei naționale inovative integrate de locuințe protejate destinate victimelor violenței domestice.

ADVERTISEMENT

Normele de aplicare ale OUG privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor vor fi modificate de Guvern

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că în modificările avute în vedere prin proiectul de HG se propun, printre altele:

  • eliminarea din cuprinsul normelor metodologice a prevederilor referitoare la plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului.
  • corelarea unor prevederi ale normelor metodologice cu reglementările Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 modificată și completată de actele normative aprobate în perioada 2018 -2021.
  • reglementarea acordării stimulentului de inserţie în cuantumurile prevăzute de ordonanţa de urgenţă, respectiv 1.500 şi 650 de lei, în funcţie de momentul la care se solicită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilităţi, scrie Agerpres.
ADVERTISEMENT

În luna aprilie a acestui an, Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de inserție, de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap.

Se mai menţionează în nota de fundamentare, că, pentru a se asigura ”o comunicare mai flexibilă” a deciziilor de acordare a acestor drepturi, emise de directorii executivi ai agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se propune ”includerea poştei electronice ca mijloc de comunicare a deciziilor pe lângă cea directă (la oficiu) şi cea prin serviciile poştale”.

ADVERTISEMENT

Printr-o altă hotărâre, Executivul urmează să aprobe Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2021-2027 şi Planul de acţiuni pe perioada 2021 – 2027 pentru implementarea Strategiei.

Tot joi, pe agenda Executivului mai figurează şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023 şi a Planului de acţiune al Strategiei.

ADVERTISEMENT

Prin HG, Guvernul va aproba condiţiile în care poliţiştii de penitenciare pot beneficia de concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite, concedii fără plată şi bilete de odihnă.

Cabinetul Cîțu va stabili, prin hotărâre, data alegerilor locale parţiale pentru primari în 33 de circumscripţii electorale din localităţi din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiş şi Vâlcea.

Guvernul va suplimenta ”resursele umane” pentru IGSU

Prin intermediul unui Memorandum, în ședința de joi ar urma să fie implementate modificări privind redresarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi a structurilor subordonate.

”Având în vedere situaţia deficitară a IGSU şi a structurilor subordonate în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane, atât sub aspectul insuficienţei, cât şi sub cel al necesităţii de ‘întinerire’ a acestora, cea mai potrivită soluţie identificată pentru remedierea actualelor neajunsuri şi vulnerabilităţi o constituie suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenţie, prin majorarea numărului actual (care este nesemnificativ) de posturi de soldaţi şi gradaţi profesionişti”, se arată în document.

Astfel, se propun, spre aprobarea în Guvern ”suplimentarea efectivelor Ministerului Afacerilor Interne cu 8.546 de posturi, din care 121 de ofiţeri, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti”, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT