Guvernul Ciucă a adoptat miercuri un proiect de lege ce vizează recalcularea pensiilor speciale ale magistraților în așa fel încât pensiile să nu mai depășească salariul.
Proiectul de lege adoptat miercuri de către Guvernul Ciucă prevede, printre altele, o recalculare a pensiilor magistraților aflate deja în plată astfel încât acestea să nu mai depășească salariul.
Ministrul muncii, Marius Budăi a precizat că recalcularea îi va afecta pe cei care depășesc cu pensia valoarea netă a veniturilor. „Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nici pensie, salariu. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor”, a spus ministrul muncii.
Într-un comunicat al Ministerului Muncii se precizează că recalcularea are ca scop eliminarea inechităților din sistemul de pensii.
„Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.
Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari.
În acest sens, noile reglementări introduc criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.
Proiectul de lege privind reforma pensiilor, ce urmează să intre în dezbatere parlamentară în luna februarie, atunci când parlamentarii se întorc din vacanță, pare însă a intra în conflict cu jurisprudența CCR în această materie.
Acest lucru reiese din ultima decizie a Curții Constituționale din 15 decembrie 2022, când a statuat că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. Așa cum arată publicația g4media, Curtea spune clar că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială, de serviciu sau bazată pe contributivitate, nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.
„Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia.
Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său”, se arată în motivarea CCR din 15 decembrie.
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii numărul total al beneficiarilor de pensii speciale este de 9.950, marea majoritate a acestora fiind foști magistrați.