ADVERTISEMENT
News

Guvernul contestă la CCR dublarea alocațiilor! Ludovic Orban: „Este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanțare”

Autor: Bogdan Solomon | 22.06.2020 | 14:47
Guvernul contestă la CCR dublarea alocațiilor! Ludovic Orban: „Este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanțare”
Guvernul refuză să dubleze alocațiile copiilor. Legea va fi atacată la CCR. Sursa foto: libertatea.ro

În ciuda faptului că Parlamentul a dat undă verde dublării alocațiilor copiilor, Ludovic Orban nu este deloc de acord cu o astfel de lege. Ba  mai mult, premierul anunță că va sesiza Curtea Constituțională a României, în condițiile în care actul normativ nu specifică sursele de finanțare.

ADVERTISEMENT

Totodată, liberalul a reiterat faptul că nu a existat un calcul privind majorarea acestor sume, având în vedere că România traversează o criză provocată de răspândirea noului coronavirus, iar impactul unei astfel de măsuri ar fi prea mare.

Pe masa judecătorilor CCR va ajunge și legea privind majorarea pensiilor cu 40%, imposibil de realizat în contextul actual, pentru că ar genera „un pericol grav  pentru echilibrul bugetar al României”. „Vom creşte pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evalăuri, analize”, a dat asigurări șeful Executivului.

ADVERTISEMENT

Legea care prevede dublarea alocațiilor va fi atacată la CCR

Decizia pe care am luat-o este să atacăm la Curtea Constituţională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanţare, cum sunt multe alte proiecte care au fost adoptate de Parlament fără punctul de vedere al Guvernului şi fără o încercare de colaborare.

Deja am câştigat la Curtea Constituţională câteva sesizări împotriva unor proiecte de lege adoptate la Parlament pentru că ele nu au prevăzut sursa de finanţare şi nu au practic posibilitatea efectivă de punere în practică”, a declarat Ludovic Orban în cadrul conferinței susținute la finalul Biroului Executiv al PNL.

ADVERTISEMENT

Vom căuta o soluţie. Nu ne putem permite dublarea alocaţiilor, e a doua dublare care e făcută după cea cea care a existat în martie, în dezbaterea legii bugetului din 2019. Sigur că vom da o garanţie privind dublarea alocaţiilor, dar va trebui să gândim un timing, un calendar de creştere a alocaţiilor”, a mai spus premierul.

Nici creșterea pensiilor nu va fi posibilă în următoarea perioadă

Totodată, Orban a precizat că bugetul Românei nu își poate permite majorarea tuturor pensiilor cu 40%, chiar dacă legea a primit undă verde în Parlament. O astfel de măsură ar fi fost greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, susține prim-ministrul.

ADVERTISEMENT

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă, aşa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât şi veniturile bugetului de stat.

Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face faţă tuturor plăţilor. Vom creşte pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evalăuri, analize”, a precizat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!