News

Guvernul crește cu 50% salariile unei categorii de angajați. Care sunt românii vizați de majorare

Vești bune pentru o categorie de angajați din România. Guvernul va crește salariile acestora cu 50%. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.
11.11.2022 | 21:00
Guvernul creste cu 50 salariile unei categorii de angajati Care sunt romanii vizati de majorare
Salarii mărite cu 50% pentru o categorie de bugetari. Anunțul premierului Nicolae Ciucă. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vineri, 11 noiembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care ”uniformizează acordarea sporurilor pentru tot sectorul de administrație care lucrează cu fonduri europene, incluzând și bugetarii care se ocupă de PNRR”, a spus premierul Ciucă.

Salarii mărite cu 50% pentru o categorie de bugetari. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

În urma acestui act normativ, se majorează cu 50% salariile de bază ale angajaților implicați în implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum și ale celor implicați în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ”indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicați”, se arată în documentul aprobat de Executiv.

ADVERTISEMENT

”Cea de-a doua ordonanţă de urgenţă vine şi, practic, uniformizează, aliniază toate prevederile anterioare legate de asigurarea sporurilor pentru tot sectorul de administraţie care lucrează cu fonduri europene.

Nu este despre sporuri în plus, ci este vorba de o uniformizare a acestor prevederi.

Trebuie să fim conştienţi că avem 30 de miliarde de euro în PNRR, avem alte aproape 60 de miliarde de euro prin fondurile din cadrul multianual 2014-2020 şi 2021-2027”, a spus Nicolae Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a mai spus că cei care lucrează cu fondurile PNRR sunt plătiţi din banii de la bugetul de stat, iar pentru cei care lucrează cu fondurile de coeziune banii sunt asiguraţi prin aceste fonduri europene.

Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență prevăzut la art.6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 230/2021, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, conform OUG.

Nicolae Ciucă explică rolul acestor angajați: ”Trebuie să avem capacitatea de a atrage fiecare eurocent”

Premierul a mai precizat că decizia majorării salariilor din acest sector vine în contextul în care un număr din ce în ce mai redus de personal trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne asigurăm că avem capacitatea administrativă să putem să atragem fiecare eurocent, pentru că sunt foarte importante fondurile, astfel încât să ne menținem în echilibru economia”, a spuse Nicolae Ciucă.

Conform economedia.ro, în prezent, personalul din structurile amintite de premier are dreptul la majorarea cu până la 35% a salariului de bază.

ADVERTISEMENT

Prevederile acestei OUG adoptate de Guvern nu vor fi aplicabile demnitarilor, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.

ADVERTISEMENT