Guvernul dă bani mai mulţi medicilor pentru gărzi începand cu 1 octombrie

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
06/08/2016, 17:53
Guvernul dă bani mai mulţi medicilor pentru gărzi începand cu 1 octombrie

Guvernul a anuntat, sambata, ca va lua o serie de masuri prin ordonanta de urgenta cu privire la plata garzilor efectuate de medici, banii necesari urmand sa fie obtinuti din economii.

Intr-un comunicat remis presei si postat pe site-ul Ministerului Sanatatii se precizeaza ca Guvernul a decis ca “plata garzilor suplimentare efectuate de medici sa se faca pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul ordonantei de urgenta 20/2016”, incepand de la 1 octombrie.

“Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare cresterii platii garzilor pentru medici in anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficienta a resurselor deja existente in sistemul sanitar, iar mecanismele gasite nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin ordonanta de urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, se precizeaza in comunicatul MS.

Masurile pentru medici:

1. Creste plata garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi este data de 1 octombrie.

2. Au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20/2016. Guvernul a prevazut pentru aceasta crestere un miliard de lei.

3. Garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici, avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.

4. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

5. Asa numita “garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.

6. Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

7. Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor.

8. Ministerul Sanatatii evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.

Masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate:

1. Economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate;

2. Evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor;

3. Controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale;

4. Controlul serviciilor din spitalizarile de zi.

Ministrul Sanatatii subliniaza faptul ca “masura corecteaza o nedreptate veche din anul 2009 si reafirma angajamentul premierului Dacian Ciolos de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului sau”.

Totodata, Vlad Voiculescu spune ca mizeaza in continuare pe cooperarea responsabila a Federatiei Sanitas, a Federatiei Solidaritatea Sanitara si a Federatiei Hipocrat, cu care vor fi purtate discutii in continuare.

Decizia Guvernului vine in contextul in care sindicatele din Sanatate amenintau cu proteste, iar medicii erau hotarati sa nu mai faca de garda.

sursa: ziare.com

Ştirea MOMENTULUI

Florin Gardoş îi critică pe fanii Craiovei: “Dai totul şi ei te înjură”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×