News

Guvernul Dăncilă, liber la vânat o jumătate de milion de ciocârlii! Curtea de Apel Brașov a revocat ordinul. Luna mai ar putea aduce prăpădul

31.01.2020 | 14:12
Guvernul Dancila liber la vanat o jumatate de milion de ciocarlii Curtea de Apel Brasov a revocat ordinul Luna mai ar putea aduce prapadul
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a ezitat o clipă și în luna mai a anului trecut a dat liber la vânat o jumătate de milion de ciocârlii! Mai exact, cel care își asuma acest fapt era Ioan Deneș, fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

Guvernul Dăncilă, liber la vânat o jumătate de milion de ciocârlii!

Social democratul a autorizat vânătoarea a 440.000 de ciocârlii, până în primăvara anului 2020. Decizia a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial și a încins spiritele serios la vremea respectivă. Toate ONG-urile au luat foc și au încercat să explice că, de fapt, discutăm despre un adevărat masacru și că păsările sunt vânate în neştire, carnea lor fiind considerată afrodiziac în alte țări.

ADVERTISEMENT

Mai ales că, de la vânătoare la braconaj e de străbătut un pas foarte mic. Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română (SOR) explica pe îndelete: ”Ciocârlia nu este o specie care trebuie vânată, nu este dăunătoare, nu ai de ce să-i faci combatere.

Curtea de Apel Brașov a revocat ordinul

Ciocârlia nu este o specie pe care o vânează vânătorii români, este o specie pe care din păcate o vindem, facem bișniță cu o specie care nici măcar nu este a noastră, vorbim despre păsări în migrație, care vin din toate țările Europei și care intră în România, unde vor fi vânate”.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, reprezentantul SOR a atras atenția că ”nu există vânător de ciocârlie, există braconier. În momentul în care tu încerci să vânezi ciocârlie, nu poți distinge ciocârlia de altă specie (…). De vânătorii români nu avem a ne teme.

În schimb, ne temem foarte-foarte tare de vânătorii străini, în special de cei din Italia și din Malta, care vin și fac un măcel an de an și care uneori sunt prinși la graniță, uneori în Italia, uneori în Slovenia, cum a fost anul trecut sau chiar și în România și în Ungaria cu transporturi de păsări braconate”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ministerul publica aprobarea cotelor de recoltă pentru speciile de faună de interes cinegetic, la care vânarea este permisă, pentru perioada 15 mai 2019-14 mai 2020 fără să țină cont și de părerea acestora.

”Cu respectarea cotelor de recoltă și a numărului de exemplare înscrise în autorizația de vânătoare fiecare vânător înscris în autorizație are dreptul de a recolta într-o zi de vânătoare maximum 50 de exemplare din speciile ciocârlie (Alauda arvensis)”, se arăta în ordin, conform surselor FANATIK. Un ordin care, în cele din urmă, termina contestat în tribunal.

ADVERTISEMENT

Și minunea se întâmpla la câteva luni distanță. Curtea de Apel Brasov a decis ca începând cu data de 24 octombrie a anului trecut, vânătoarea a 4 specii de păsări migratoare: ciocârlia de câmp, sturzul viilor, rața cu capul negru și rața sunătoare să fie interzisă. Hotararea era executorie și se aplica de momentul pronunțării.

Era un prim pas important făcut de cei de la Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, asociație care ani la rândul a fost nevoită să contabilizeze alături de ONG-uri vânătoarea ciocârliilor. Astfel, cifrele par de-a dreptul înfiorătoare:

  • 15 mai 2014-14 mai 2015 – 683.066 exemplare
  • 15 mai 2015 – 14 mai 2016 – 363.570 exemplare
  • 15 mai 2016 – 14 mai 2017 – 494.760 exemplare
  • 15 mai 2017-14 mai 2018 – 295.874 exemplare
  • 15 mai 2018-14 mai 2019 – 447.029 exemplare
  • 15 mai 2019 – 15 mai 2020 – 439.330 exemplare (ordin suspendat)

Și tocmai aici apar problemele. Specialiștii se tem acum de ce s-ar putea întâmpla după data de 15 mai 2020, atunci când e posibil să fie publicate noi cote de vânătoare după ce revocarea obținută dispare.

„Depinde de foarte multe lucruri. Dacă pică sau nu Guvernul actual, dacă Ministerul Mediului o să mai aprobe niște cote de vânătoare asemănătoare celor din trecut. Un lucru e cert – dacă se vor da cote la ciocârlie, ordinul va fi atacat.

Sunt scoase din burta vânătorilor cotele, ei nu au niciun studiu făcut, cer să li se dea, iar ministerul aprobă. Populația de ciocârlie este în declin. Anul ăsta avem iar o numărătoare de păsări, în toată țara, într-un proiect și vom vedea cât de rău și cât de mare e declinul ăsta. Nu sunt prea optimist.

Dar declinul, trebuie spus, nu este cauzat numai de vânători, ci are cauze în agricultură, unde se folosesc pesticide care distrug insecte din plin si lasă păsările astea fără mâncare”, a spus, exclusiv pentru FANATIK, Ovidiu Bufnilă.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT