Guvernul decide azi noile tarife maxime pentru RCA. Cît vei plăti pentru asigurarea auto

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri 26 octombrie noile tarife maximale la RCA negociate de ASF cu patronatele din Transporturi. Marii perdanţi ai noii variante care se află acum pe masa...
26.10.2016 | 08:10
Guvernul decide azi noile tarife maxime pentru RCA Cit vei plati pentru asigurarea auto

Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri 26 octombrie noile tarife maximale la RCA negociate de ASF cu patronatele din Transporturi. Marii perdanţi ai noii variante care se află acum pe masa Guvernului sunt şoferii persoane fizice care vor plăti cu până la 30% mai mult pe asigurarea obligatorie.

Guvernul discută în şedinţa de miercuri  proiectul de hotărâre care urmează să pună în practică tarifele maxime pentru RCA, calculate deja de ASF.

Marţi, Consiliului Concurenţei şi-a dat acordul pe Hotărârea de Guvern care va implementa preţurile maxime. Consiliul Concurenţie a precizat că nu va analiza modalitatea de calcul al tarifelor sau nivelul lor, ci se va uita la compatibiltatea textului de hotărâre de guvern cu legile Concurenţei şi cu normele europene.

În urma scandalului monstru creat de transportatori legat de scumpirile excesive ale tarifelor, ASF a mutat costurile pe umerii persoanelor fizice. În acest fel, firmele de asigurare îşi păstrează profiturile, dar şoferii români vor plăti cu aproximativ 30% mai mult.

În ceea ce priveşte persoanele fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani,, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor i-au cerut, luni, demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, şi, pentru că nu au primit niciun răspuns la această solicitare, au votat începerea procedurilor legale pentru demiterea acestuia.

Asta după ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara preţurilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice.

“Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare preşedintelui ASF şi nu şi-a dat-o, ba chiar ne-a anunţat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere”, a spus deputatul PNL Andreea Paul. La rândul său, preşedintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat că hârtiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentară de demitere.

“Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienţi, nu!”, a afirmat Tudose. Deputaţii i-au reproşat preşedintelui ASF, printre altele, că nu a rezolvat problema plafonării tarifelor RCA şi, mai mult, prin tarifele maximale anunţate discriminează persoanele fizice care vor fi obligate să suporte preţuri mai mari pentru asigurarea auto obligatorie.

La aceste acuzaţii Mişu Negriţoiu a susţinut că nu are ce să-şi reproşeze şi că oricine va veni în locul lui va trebui să facă exact acelaşi lucru pentru a asigura funcţionarea pieţei.

“Nu există soluţii miracol. Dacă nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie să facă aceste lucruri. (…) Eu am venit aici (la ASF — n. r.) pentru că am vrut să fac ceva. Am fost solicitat şi mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată şi că voi fi lăsat să fac ceea ce este de făcut. Mi-am închipuit că vin la o execuţie publică, dar nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Dumneavoastră aţi făcut o autoritate independentă şi i-aţi conferit stabilitate. Dumneavoastră trebuie să ne judecaţi”, a susţinut Negriţoiu.

Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în data de 17 octombrie, într-o şedinţă specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Dacă Guvernul adoptă astăzi actul normativ, preţurile maxime ale asigurărilor RCA vor intra în vigoare – ceea ce înseamnă că persoanele fizice

Sursă: realitatea.net