Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a noului Guvern. Cei 26 de miniştri au depus jurămîntul la Palatul Cotroceni

UPDATE Miniştrii Cabinetului Grindeanu au depus jurământul....
04.01.2017 | 19:20
Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a noului Guvern Cei 26 de ministri au depus juramintul la Palatul Cotroceni
ADVERTISEMENT

UPDATE Miniştrii Cabinetului Grindeanu au depus jurământul.

UPDATE Administraţia Prezidenţială a anunţat că ceremonia depunerii jurământului de învestitură în funcţie de către membrii Guvernului României va avea loc începând de la ora 19, în Sala Unirii.

UPDATE Parlamentul a acordat miercuri votul de învestitură pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Pentru învestirea Guvernului Grindeanu au fost exprimate 295 voturi, iar împotrivă – 133 voturi.

La şedinţa comună au fost prezenţi 433 de senatori şi deputaţi din numărul total de 463 şi au fost în total 429 de voturi exprimate, din care un vot a fost anulat.

ADVERTISEMENT

UPDATE Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că îşi propune ca ţintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepţie, nu o regulă.

“Eu vă propun astăzi o altă ţintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — România normală. Vă propun şi îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredinţaţi astăzi, dacă veţi vota în favoarea guvernului, să avem o altă ţară, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepţie, şi nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale şi să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetăţenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenţiei şi votului Parlamentului veţi regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de dl preşedinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români şi e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obţinut majoritatea în Parlament”, a subliniat Grindeanu.

ADVERTISEMENT

El a arătat că îşi mai doreşte o ţară în care creşterea economică să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor.

“Scopul tuturor acţiunilor noastre este bunăstarea celor care ne-au votat şi care plătesc taxe şi impozite. (…) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creşterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăseşte într-un fel sau altul în buzunarele românilor”, a afirmat Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, o ţară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiţii pentru creşterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar şi o ţară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetăţenii săi.

“Într-o ţară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetăţeni. Vrem investiţii străine, însă investiţii care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investiţiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce priveşte investitorii străini”, a arătat Sorin Grindeanu.

Acesta a mai precizat că noul Guvern are în vedere o creştere a salariului minim la 1.450 de lei în acest an. “Într-o ţară normală, cei care au muncit o viaţă întreagă au o pensie decentă. Dacă dorim o Românie normală, trebuie să creştem punctul de pensie ca să ajungă la 45% din salariul mediu pe economie, cu o primă creştere la 1.000 de lei, în 2017”, a precizat Grindeanu.

“Putem creşte veniturile populaţiei prin scăderea taxelor aferente acestor venituri, înseamnă mai mulţi bani în buzunarul cetăţeanului, una din primele măsuri va fi scutirea de impozit pt venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună. De la 1 ianuarie 2018 ne propunem ca impozitul pe veniturile mai mari de 2.000 de lei să scadă de la 16% la 10%. Tinerii să nu mai plece la muncă în străinătate pentru a câştiga decent, îmi doresc ca tinerii absolvenţi să rămână, să susţină prin munca lor sistemul de educaţie şi sănătate“, a adăugat premierul desemnat.

Noul Guvern Grindeanu are în vedere, de asemenea, un program ambiţios pentru înfiinţarea a 10.000 de firme pe an, pentru ca tinerii să înceapă să se ocupe de afaceri. “Am inclus în viziunea de guvernare, programe de ucenicie şi stagii care să permită tinerilor să înveţe o meserie, dacă vom dezvolta o forţă de muncă bine calificată, investitorii vor fi interesaţi să dezvolte afaceri în ţara noastră”, a mai spus Grindeanu.

UPDATE Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, şi-a început discursul din plenul reunit al Parlamentului în care cere votul de încredere mulţumind PSD pentru propunere şi afirmând că Sevil Shhaideh ar fi fost o variantă “excelentă” de premier. El i-a mulţumit şi lui Liviu Dragnea pentru “echilibru” şi pentru că a fost “un adevărat om de stat”.

“Vreau să precizez faptul că prima propunere a PSD pentru funcţia de premier, Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului şi e bine că dânsa va fi alături de mine în echipa viitorului Executiv”, a spus Grindeanu.

El i-a mulţumit în deschidere şi lui Liviu Dragnea. “Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat, punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce. S-a evitat astfel o criză foarte nocivă”, a spus Sorin Grindeanu, discursul său fiind întrerupt de rânduri de aplauze din sală.

Grindeanu a anunţat că miercuri seară va convoca prima şedinţă de Guvern, “pentru a deveni operaţionali în cel mai scurt timp”.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu le va prezenta parlamentarilor lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru a fi învestit de Parlament, noul Cabinet trebuie să întrunească voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 232. La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 327 de parlamentari.

Şedinţa este prezidată de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. În plen se mai află, printre alţii, Patriarhul BOR, Daniel, şi preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

În Parlament vor urma dezbateri, fiecare partid având un reprezentant care va susţine o alocuţiune.

Miercuri, în prima parte a zilei, miniştrii propuşi în Cabinetul Grindeanu au fost avizaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Viitorul Guvern, propus de PSD-ALDE, are în componenţă 24 de miniştri, dintre care doi deţin şi funcţia de vicepremier, şi doi miniştri delegaţi.

Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că PSD şi ALDE au convenit ca, după şedinţa în care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de învestitură, noul cabinet să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19.00. De asemenea, prima şedinţă de Guvern urmează să aibă loc la ora 21.00.

Sursa: romaniatv.net

ADVERTISEMENT