News

Guvernul interzice temporar debranşările de la termoficare. Furnizorii, obligați să recalculeze facturile greșite. Update

Guvernul a adoptat o ordonanță care cuprinde mai multe măsuri pentru sprijinul populației. Se vor interzice debranșările de la termoficare, iar facturile care au fost calculate eronat vor fi refăcute de furnizori.
19.01.2022 | 16:02
Guvernul interzice temporar debransarile de la termoficare Furnizorii obligati sa recalculeze facturile gresite Update
Guvernul anunță o OUG pentru interzicerea debranșării consumatorilor casnici și refacerea facturilor greșite. Sursa foto: realitatea.net
ADVERTISEMENT
19-01-2022
14:06

A fost adoptată ordonanța contra scumpirii energiei

Ministrul energiei a anunțat miercuri adoptarea ordonanței în sprijinul românilor, afectați de facturile mari la gaze și lumină. Ordonanța prevede:

-interzicerea debransărilor,
– recalcularea facturilor eronate,
– nu se percerp penalități.

Funizorii au timp 15 zile să refacă facturile de pe noiembrie și decembrie.

”Astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare. Furnizorii au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile. Pe perioada acesta se 15 zile se suspendă inclusiv o plată a acestora. Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanţei de plafonare şi compensare sunt interzise practic debranşările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul energiei Virgil Popescu.

Miercuri, în debutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul lucrează la finalizarea textului ordonanței de urgență (OUG) pentru modificarea procedurii de refacere a facturilor la energie care au fost întocmite eronat.

Această OUG mai prevede interzicerea debranșării de la termoficare pentru consumatorii casnici.

Guvernul anunță o OUG pentru interzicerea debranșării consumatorilor casnici și refacerea facturilor greșite

Ordonanța de urgență cu măsurile pregătite de Guvern în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie urmează să fie adoptată săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor responsabili să finalizeze actul normativ astfel încât până vineri să fie pus în dezbatere publică.

”Am discutat cu ministrul Energiei şi se lucrează la partea de conţinut a ordonanţei de urgenţă pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineaţa.

ADVERTISEMENT

Şi, în acest sens, rog ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, ministrul Justiţiei şi ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conţinut, astfel încât la Ministerul Energiei şi, bineînţeles, cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanţă să putem să o punem în transparenţă publică cel mai târziu vineri dimineaţă, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de şedinţa săptămânală, să adoptăm această ordonanţă de urgenţă”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Executiv.

Ce măsuri pregătesc autoritățile contra scumpirii energiei

Încă de la începutul acestei săptămâni, ministrul energiei, Virgil Popescu, anunța că Guvernul va veni săptămâna viitoare cu o ordonanță de urgență pentru noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie.

ADVERTISEMENT

”Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine (n.r. miercuri) în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării.

Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a afirmat Popescu, marţi, la sediul PNL.

ADVERTISEMENT

Oficialul Executivului a spus că vor fi refăcute toate facturile întocmite eronat. “Pentru absolut toate facturile întocmite eronat, fie că sunt în noiembrie, decembrie”, a explicat ministrul. Acesta a adăugat că, potrivit ANPC, ar fi 1 – 1,5 milioane de facturi eronate.

Iată schema de scădere a prețurilor de la 1 Februarie, conform anunțului Guvernului:

Energie

  • plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei pe KW/H
  • limita consumului să crește de la 300 de KW/H la 500 de KW/H
  • compensare de 0,291 de lei pe KW/H (rezulta) preț la consumator de 0,68 bani pe KW/H
  • IMM, pentru consumatorii mari: 1 leu pentru non casnici pe KW/H

Gaz naturale

  • plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei pe m3
  • limita de consum creşte de la 1.000 la 1.500 m3
  • discount de la 33 la 40% (rezulta) preţ la consumator de 0,221 lei pe m3
  • IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară: preţ de 0,37 lei pe m3
ADVERTISEMENT