News

Guvernul îți decontează cheltuielile dacă vei solicita bonul fiscal. Câți bani primești înapoi

Românii care vor solicita bonul pentru anumite produse mai puțin fiscalizate până acum ar putea primi înapoi o parte din bani.
30.06.2024 | 09:39
Guvernul iti deconteaza cheltuielile daca vei solicita bonul fiscal Cati bani primesti inapoi
Guvernul vrea să-i convingă pe cetățeni să solicite bon fiscal pentru toate bunurile și serviciile / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul vrea să convingă cetățenii să solicite bonul fiscal la toate categoriile de produse sau servicii pe care le achiziționează. Pentru asta a pregătit o serie de modificări legislative, care ar putea aduce mai mulți bani în buzunarul contribuabililor.

Care sunt domeniile unde se produce cea mai mare evaziune

Executivul este dispus chiar să suporte o parte din cheltuieli, fie că vorbim despre sume returnate beneficiarului, fie că va fi vorba despre anumite reduceri de taxe. Măsura este gândită pentru reducerea sau eliminarea evaziunii fiscale din anumite domenii mai greu de controlat.

ADVERTISEMENT

Printre aceste domenii se numără coaforul, service-urile auto sau magazinele de cartier, locuri unde ”tradițional” nu se solicită bon fiscal. Doar că aici se produce și cea mai mare evaziune fiscală, arată guvernanții, fiind vorba despre sume foarte mari care nu mai ajung să fie impozitate.

Astfel, s-a ajuns la dezvoltarea unui nou concept numit credit fiscal. Acesta reprezintă un fel de deduceri pe care contribuabilul le-ar putea avea dacă aduce bonuri dintr-o zonă considerată ”cu risc fiscal mare”. În prezent, un astfel de proiect este în pregătire la Ministerul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

“Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, pentru Observator.

Până la 10% din suma trecută pe bonul fiscal va putea fi decontată

Sumele decontate în acest mod de guvern pot ajunge la 10% din valoarea cheltuielilor. Astfel, la 5.000 de lei pe lună, valoarea creditului fiscal ar putea fi de 500 de lei.

ADVERTISEMENT

“Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, a mai spus Boloș.

Un astfel de sistem este folosite deja cu succes în alte state care se confruntă cu evaziunea fiscală, cum ar fi Portugalia sau Spania. Aici, bonurile fiscale conțin un cod QR, care se poate scana în momentul în care se cere o reducere la taxele sau impozitele pe locuință.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede ca românii care doresc să-și recupereze o parte din cheltuieli pe baza bonului fiscal trebuie să-și creeze un cont în Spațiul Privat Virtual de la ANAF.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a...
Răsturnare de situație privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump! Ce a făcut Thomas Matthew Crooks cu 48 de ore înainte
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Pandișpan cu zmeură și vanilie. Un desert absolut irezistibil
Pandișpan cu zmeură și vanilie. Un desert absolut irezistibil
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul