News

Guvernul pregătește o OUG pentru implementarea PNRR. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

La o săptămână după ce țara noastră a primit o primă tranșă din PNRR, 1,8 miliarde de euro, guvernul condus de Nicolae Ciucă anunță că pregătește o OUG pentru implementarea acestui plan.
08.12.2021 | 11:07
Guvernul pregateste o OUG pentru implementarea PNRR Anuntul premierului Nicolae Ciuca
ADVERTISEMENT

Miercuri, în debutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va aproba o ordonanță de urgență pentru stabilirea cadrului financiar și mecanismele de gestionare a fondurilor din PNRR.

Nicolae Ciucă anunță o OUG privind implementarea PNRR: Sunt priorități de aprobat până la finalul anului

Șeful cabinetului i-a informat pe miniștri asupra actelor normative privind pregătirea cadrului financiar şi gestionarea fondurilor pe care România le va primi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

ADVERTISEMENT

Premierul a spus că următorii pași, și anume coordonarea şi monitorizarea implementării PNRR, reprezintă priorități şi vor trebui aprobați până la finele anului 2021.

”Am să subliniez câteva puncte. Primul – legat de ordonanţa de urgenţă privind pregătirea cadrului financiar şi a mecanismelor de gestionare a fondurilor de care România va beneficia prin PNRR. Vom discuta toate aceste subiecte în detaliu.

ADVERTISEMENT

În plus, vreau să reţineţi că până la finele anului va trebui să aprobăm hotărârea de guvern privind operaţionalizarea comitetului instituţional de coordonare şi cea a comitetului de monitorizare a PNRR, precum şi ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului de împrumut semnat cu Comisia Europeană pentru PNRR.

Toate aceste elemente reprezintă priorităţi, aşa cum am discutat la întâlnirile anterioare”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.

ADVERTISEMENT

Premierul recunoștea că România este în urmă cu elaborarea unei OUG privind implementarea PNRR

La finalul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a declarat că Executivul este în urmă cu elaborarea ordonanței de urgență privind implementarea PNRR.

”Legat de PNRR, ieri (n.r. joi, 2 decembrie) UE a plătit 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare. Este echivalentul a 13% din alocarea de granturi pentru țara noastră.

ADVERTISEMENT

Eu doresc să subliniez că revizuind ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală avem în cadrul PNRR 15 componente care acoperă 6 piloni prevăzuți la nivel european.

Ceea ce cred că e foarte important de menționat este că avem 507 jaloane și ținte pe care fiecare dintre ministerele responsabile să și le extragă și să le urmărească în îndeplinirea lor și avem 171 de măsuri. Din acestea, 64 sunt reforme și 107 investiții.

Suntem în urmă cel puțin cu elaborarea OUG privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. Aș dori să avem o dezbatere să vedem cât de repede avem această ordonanță pe masă și să o aprobăm”, a afirmat Nicolae Ciucă.

România și-a asumat un calendar clar de decizii și reforme legate de PNRR, un program de 28,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT