News

Guvernul, o nouă tentativă de a număra urșii. Ce prevede proiectul pentru care s-au alocat 11 milioane de euro

Guvernul României va încerca să numere urșii din țară. Proiectul, pentru care s-au alocat 11 milioane de euro, prevede achiziția de garduri electrice și un centru de monitorizare cu drone.
28.07.2021 | 13:01
Guvernul o noua tentativa de a numara ursii Ce prevede proiectul pentru care sau alocat 11 milioane de euro
ADVERTISEMENT

Miercuri, 28 iulie, Ministerul Proiectelor Europene şi Ministerul Mediului au lansat un proiect care va estima populația de urşi din România.

Guvernul, o nouă încercare de a număra urșii. Anunțul oficial

Miniștrii Tanczos Barna și Cristian Ghinea au anunțat un nou proiect de recensământ al populației de urși din România, finanțat prin fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor doi oficiali, vor fi achiziționate și 1.000 de garduri electrice pentru fermieri iar un complex pentru găzduirea și monitorizarea, inclusiv cu drone, a animalelor va fi construit la Brașov.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a explicat care sunt obiectivele acestui proiect. El a spus că vorbim de o premieră mondială, în țara noastră urmând a se derula un ”studiu bazat pe probe genetice”.

ADVERTISEMENT

“Primul obiectiv al acestui proiect este un studiu ştiinţific pe populaţia de urs din România, un studiu ştiinţitic care este în premieră chiar mondială la o asemenea populaţie de urs nu s-a făcut nicăieri în lume un studiu bazat pe probe genetice.

Studiul cel mai amplu s-a făcut la o populaţie de aproximativ 3.000 de exemplare, cu siguranţă România este mult peste acest număr în ceea ce priveşte populaţia de urs. Ultima raportare din 2016 a însemnat o populaţie între 6.500 şi 7.000 de exemplare”, a explicat ministrul Mediului, potrivit Hotnews.

ADVERTISEMENT

Barna a mai spus că e vorba de ”cea mai exactă metodă ştiinţifică prin care se poate estima o populaţie de urs”.

Cristian Ghinea: ”Vorbim de un proiect de 11 milioane de euro”

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că valoarea acestui proiect este de 11 milioane de euro, bani care vor veni prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4.

ADVERTISEMENT

”Vorbim despre un proiect cu fonduri europene pe care îl lansăm astăzi şi are o importanţă deosebită pentru o temă care ne preocupă de toţi în aceste zile, anume populaţia de urşi, interacţiunea cu oamenii. Încercăm să rezolvăm pe fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani.

După cum ştiţi în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia la acel moment era aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare şi altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau foarte bazate pe cifre foarte solide. Şi prezumţia la acel moment a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice a câţi urşi avem exact în România şi apoi se va reveni. Nu s-a întâmplat nimic.

“Este vorba despre proiectul numit Implementarea Planului Naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs din România, un proiect de 11 milioane de euro, care este finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ce prevede acest proiect al Guvernului

Ministrul Mediului a menţionat care sunt paşii care vor fi făcuţi în cadrul acestui proiect.

“Concret ce se va întâmpla în acest proiect, după demararea proiectului. Se va lansa în primăvara anului 2022 o campanie de prelevare de probe AND, de probe genetice din păduri, aici suportat va fi asigurat ştiinţific de Institutul de Cercetare, suportul pe partea de resurse umane de Romsilva, respectiv de voluntari care vor fi în urma în urma colaborării noastre cu organizaţii neguvernamentale.

Vorbim de o colectare în masă a probelor genetice şi vor fi centralizate în sistem informatic, care pe de o parte va localiza cu coordonate GPS locurile de recoltare a probelor, va însemna o identificare în sistem pe baza de cod a bare a fiecărei mostre AND şi fiecare probă genetică va fi stocată practic într-o bază de date”, a mai afirmat Barna Tanczos.

Ministrul a prezentat şi al doilea obiectiv al acestui proiect. ”Al doilea obiectiv este construirea unui complex de îngrijire a urşilor bruni în judeţul Braşov, cu un buget de aproximativ două milioane de euro pentru aproximativ 100 de exemplare, pe 60 de hectare se va construi un complex.

Complexul va fi dotat cu drone, cu soluţii care elimină contactul direct între urs şi om în momentul în care se desfăşoară această activitate de hrănire şi aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot în habitatul lor natural.

Va urma o campanie de informare a publicului: ce ai voie să faci și ce nu, cum acționezi dacă stâna va fi atacată de urs ș.a.md. Vom fi cu toții informați că nu e bine să le pui la dispoziție urșilor mâncare sau deșeuri alimentare”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT