News

Guvernul Orban a crescut numărul angajaților la stat. Liberalii au umflat organigramele

21.04.2020 | 14:19
Guvernul Orban a promis diminuarea aparatului de stat. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban a crescut numărul angajaților la stat, deși nu o dată a anunțat reduceri drastice din acest aparat. De altfel, pe vremea în care făceau opoziție, liberalii au contestat îndelung aparatul bugetar, unul pe care îl considerau mult prea încărcat și ineficient.

Guvernul Orban a crescut numărul angajaților la stat!

Lucrurile s-au schimbat după ce oamenii lui Ludovic Orban au ajuns în poziții cheie. Ultimele luni au însemnat angajări pe bandă rulantă în sistemul bugetar. Multe dintre ele s-au petrecut în domeniul medical, dar nu toate au avut legătură cu pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

De altfel, ultimele date oferite de Ministerul Finanțelor Publice merg până în februarie, în condițiile în care abia la finalul lunii a apărut primul caz confirmat de COVID-19 în România.

Liberalii au umflat organigramele

Un alt detaliu interesant este acela că PNL-ul a câștigat detașat partida angajărilor la stat cu PSD. Deși social democrații au burdușit sistemul în perioada în care s-au aflat la guvernare, în primele 3 luni de mandat, oamenii lui Orban au mers pe aceeași rețetă.

ADVERTISEMENT

Ba chiar mai mult de atât, în ultima perioadă au avut loc peste 10 mii de angajări în aparatul de stat, cu o medie lunară mult peste ceea ce făceau social democrații.

Vă readucem aminte că în perioada decembrie 2016 – octombrie 2019, adică aproximativ doi ani și 10 luni în care PSD a condus ostilitățile, fie prin Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Viorica Dăncilă, bugetarii au ajuns o categorie de lux printre angajați.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 45 de mii de oameni au fost angajați în acest aparat, mulți dintre ei fiind primiți cu ușile larg deschise în administrațiile locale. Și salariile au fost pe măsură, nu o dată acestea fiind arătate cu degetul de reprezentanții privatului.

În prezent, Ministerul Educației și Cercetării are numărul cel mai mare de angajați la stat. Vorbim de aproape 300 de mii de oameni, în condițiile în care nu puține sunt școlile care duc lipsă de personal.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale încheie acest top, însă ambele sunt departe de lider. MAI are 130 de mii de oameni, MAPN puțin peste 70 de mii de angajați.

 

 

ADVERTISEMENT