News

Guvernul Orban, acuzat că s-a opus șansei de a produce hiperimunoglobulină anti-COVID-19: „Proiectul a fost ratat din cauza autorităților române”

20.08.2020 | 17:25
Guvernul Orban acuzat ca sa opus sansei de a produce hiperimunoglobulina antiCOVID19 Proiectul a fost ratat din cauza autoritatilor romane
ADVERTISEMENT

Guvernul Orban e acuzat de Besmax Pharma Distribution, o companie cu o experiență de peste 10 ani în comerțul cu produse farmaceutice, că a ignorat în mod intenționat șansa ca România să producă hiperimunoglobulină anti-COVID-19.

Plasma de la pacienții vindecați de Covid-19 este folosită la scară largă în lumea civilizată, acest procedeu fiind considerat de medici o reală șansă la vindecare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, țara noastră e inexistentă la acest capitol, donatorii de plasmă fiind de ordinul zecilor, tocmai pentru că nu avem infrastructura necesară.

România a ratat șansa de a produce hiperimunoglobulină anti-COVID-19, din cauza incompetenței Guvernului Orban

Besmax Pharma Distribution s-a oferit să creeze această infrastructură, însă Guvernul Orban nu a oferit niciun răspuns concret, spre dezamăgirea companiei.

ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului oficial, BESMAX PHARMA DISTRIBUTION este o companie românească cu o experiență de peste 10 ani, specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație.

Suntem prezenți la nivel național, în arii terapeutice diverse ce țin de imunologie clinică, transplant de organe și țesuturi, chirurgie generală, oncologie, hematologie, terapie intensivă, obstetrică-ginecologie.

ADVERTISEMENT

Compania noastră este activă în special în piața produselor derivate din plasmă umană, precum imunoglobuline normale și specifice, albumina umană, factori de coagulare, seruri de testare și vaccinuri.

Portofoliul nostru de produse și servicii a înregistrat o dezvoltare permanentă, pentru a putea oferi soluții integrate cererii de pe piața românească.

ADVERTISEMENT

Compania face parte dintr-un grup de firme, alături de Besmax Life Solutions și Besmax Medical Concierge.

Polonia produce deja hiperimunoglobulină anti-COVID-19, din plasmă convalescentă, în timp ce statul român a refuzat sprijinul BPHD pentru obținerea acestui medicament.

Acum două zile, pe 18 august 2020, în laboratoarele Biomed Lublin, a început producția primului lot polonez de hiperimunoglobulină anti-COVID-19, realizată din plasmă donată de ex-pacienții COVID-19 din Polonia.

România putea fi și ea printre primele țări din Europa și din lume care produce hiperimunoglobulină anti-COVID-19, dar obtuzitatea și dezinteresul autorităților române au făcut ca și acest proiect să fie ratat.

Besmax Pharma Distribution, compania care a donat statului român 18 aparate de plasmafereză pentru recoltarea plasmei convalescente, a propus Ministerului Sănătății, încă de la sfârșitul lunii iunie, sponsorizarea producției de hiperimunoglobulină anti COVID-19, dar oferta noastră a fost neglijată.

Conform ofertei BPHD din 24 iunie 2020, adresată domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru și semnată de directorul general al BPHD, Florin Hozoc, compania noastră se oferea să acopere toate costurile de transport în străinătate pentru plasma convalescentă anti-SARS-CoV-2 recoltată de la pacienții români, precum și costurile de fabricare și aducere în România a hiperimunoglobulinei anti-COVID-19, ce urma să fie produsă din această plasmă.

Ne-am arătat atunci disponibilitatea de a susține financiar producția primelor 3.000 de flacoane de hiperimunoglobulină anti-COVID-19, pentru care ar fi fost necesari 3.000 de litri de plasmă convalescentă, precizând însă și faptul că – în condițiile cantităților limitate de plasmă convalescentă recoltate în România – putem organiza și procesarea unei cantități mult mai mici, de doar 100 de litri de plasmă convalescentă, astfel încât primii pacienți români să aibă acces la hiperimunoglobulină anti-COVID-19 chiar din cursul lunii august.

Din cauza dezinteresului pentru soluțiile propuse de BPHD, România nu are azi hiperimunoglobulină anti-COVID-19, iar cantitățile de plasmă convalescentă pe care le recoltează sunt extrem de mici. Zeci de pacienți români mor zilnic din cauza COVID-19, pentru că nu au acces la tratamentul salvator pe bază de plasmă convalescentă.

Facem un nou apel la statul român și la Ministerul Sănătății să ia măsurile necesare pentru creșterea colectării de plasmă convalescentă, precum și pentru alocarea cantităților de plasmă necesare fabricării hiperimunoglobulinei anti-COVID-19. Menționăm că acest medicament are o eficiență mai mare decât simpla plasmă convalescentă și are avantajul de a putea fi stocat și transportat mult mai ușor”, este precizat în comunicatul de presă.

Oferta trimisă Ministerul Sănătății a fost refuzată de autorități

În oferta trimisă Ministerului Sănătății în 24 iunie 2020, directorul general al companiei, Florin Hozoc, propunea o colaborare menită să salveze vieți în plină pandemie cu Covid-19.

„Vă prezentăm mai jos propunerea de colaborare privind accesul pacienților români diagnosticați cu COVID 19 la tratamentul cu hiperimunoglobuline anti SARS-COV2, medicament fabricat din plasmă convalescentă, colectată de la donatorii care au fost infectați cu noul coronavirus și s-au vindecat.

Aceasta hiperimunoglobulină a fost dezvoltată de către Kamada Israel și este disponibilă deja pentru uz compasional în Israel. Kamada Israel împreună cu Kedrion Italia au încheiat un parteneriat pentru a realiza studiile clinice și pentru a autoriza această imunoglobulină la nivel global”, este scris în document.

Experții au menționat că România poate fi a 3-a țară din lume care ar avea acces la tehnologia revoluționară, la remediul care ar putea salva viețile oamenilor, dacă s-ar respecta următoarele propuneri:

  • a) Romania să colecteze plasmă convalescentă prin centrele de transfuzie sanguină cu ajutorul echipamentelor de plasmafereză deja puse la dispoziție prin sponsorizarea oferită deja de către BPHD.Astfel vom avea 0 (zero) costuri de colectare.
  • b) plasma convalescentă ce urmează a fi fracționată în vederea fabricării imunoglobulinei anti SARSCOV2 va îndeplini specificațiile prevăzute în autorizația de producție emisă de autoritățile israeliene și transmise de către producător (Kamada).
  • c) BPHD se oferă să acopere toate costurile de fabricație dar și costurile de transport al plasmei către fabrica Kamada din Israel, respectiv al imunoglubulinei către România.
  • d) Cantitatea maximă de plasmă care face obiectul acestei donații este de 3000 litri de plasmă convalescentă, din care se pot obține 3000 de flacoane de hiperimunoglobulină anti SARS-COV2. Ulterior, Ministerul Sănătății va organiza o licitație pentru a selecta printr-o procedură competitivă și transparentă producătorul care va putea procesa plasma convalescentă în vederea fabricării de imunoglobulină anti SARS-COV2, pe măsură ce vor fi și alte companii farmaceutice, care vor reuși să producă imunoglobulină anti SARS-COV2.
  • e) Ministerul Sănătății va autoriza administrarea respectivei imunoglobuline anti SARS-COV2 pentru pacienții COVID-19 printr-un program de uz compasional și va aproba derularea în Romania a unui studiu clinic în vederea autorizării de punere pe piață. Studiul clinic se va derula independent de aceasta donație și va fi aprobat cu respectarea legislației în vigoare.
  • f) Ministerul Sănătății va organiza campanii de informare și promovare a donării de plasmă, astfel încât persoanele vindecate de COVID-19 să înțeleagă importanța donării de plasmă, din care se poate fabrica hiperimuniglobulina anti SARS-COV2, medicament ce conține soluție concentrată de anticorpi specifici, ce pot neutraliza noul coronavirus.

Răspunsul autorităților ar fi trebuit să vină până în 15 iulie 2020, însă s-a lăsat așteptat.

Dacă Guvernul Orban ar fi acceptat termenii și condițiile companiei farmaceutice, României ar fi avut acces gratuit la primele 3000 de doze de imunoglobulină anti SARS-COV2, chiar înaintea unor țări mult mai puternice (SUA, Germania, Franța, Marea Britania, Spania, China).

ADVERTISEMENT