News

Guvernul Orban, mai interesat de alegeri decât de români! Dumitru Costin, președintele BNS: „S-au pierdut 628.000 de locuri de muncă! Urmează o perioadă neagră”

26.06.2020 | 14:15
Guvernul Orban, mai interesat de alegeri decât de români! Dumitru Costin, președintele BNS: „S-au pierdut 628.000 de locuri de muncă! Urmează o perioadă neagră”
Dumitru Costin avertizează că România se scufundă. Au fost pierdute sute de mii de locuri de muncă în această perioadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Au trecut deja mai bine de trei luni de la declanșarea stării de urgență, însă criza sanitară provocată de răspândirea noului coronavirus se înrăutățește pe zi ce trece și afectează fiecare dintre ramurile economiei. Cu toate acestea, Guvernul pare mai degrabă preocupat de stabilirea datei alegerilor locale.

În cadrul ședinței de joi, 25 iunie, Ludovic Orban și miniștrii săi au aprobat proiectul conform căruia românii vor fi chemați la urne pentru a-și vota primarii și consilierii locali pe data de 27 septembrie. Asta în timp ce sute de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă și dezastrul nu pare să se oprească aici, avertizează președintele Blocului Național Sindical (BNS).

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Dumitru Costin, din martie, când s-a instituit stare de urgență și până la jumătatea lunii iunie s-au pierdut nu mai puțin de 628.478 de locuri de muncă și au fost sistate contractele unui număr de 181.648 de salariați. Asta în timp ce planul de relansare economică anunțat cu surle și trâmbițe atât de premier, cât și de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, s-a dovedit a fi doar o himeră.

Avertisment dur lansat de Dumitru Costin, președintele BNS: România se scufundă

Criza a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare, dar şi cât de rapid  au fost încheiate unele relaţii de muncă. În mai puţin de 15 zile de la apariţia crizei, la 01.04.2020, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 150 mii de locuri de munca au dispărut, este o dovadă a uşurinţei cu care se închide o relaţie de muncă. În 3 luni, aproximativ 628 mii de locuri de muncă au dispărut.

ADVERTISEMENT

În perioada 16 martie – 17 iunie au fost 628.478 locuri de muncă pierdute, 181.648 salariaţi au avut contractele individuale de muncă suspendate cu acordul părţilor, cu venit 0 pentru salariaţi, 249.855 salariaţi au înregistrat reduceri salariale, deşi au continuat să lucreze, dintre care 66.032 salariaţi au avut salariul redus, deşi norma de muncă a rămas neschimbată.

Mai mult, 1.240.674 de contracte de muncă au fost suspendate prin şomaj tehnic, iar 72.269 salariaţi au avut contractele de muncă suspendate prin reducerea săptămânii de lucru”, a declarat președintele BSN.

Ce măsuri ar fi trebuit să ia Guvernul pentru redresarea situației

Chiar dacă recunoaște că o parte din deciziile luate de liberali și-au dovedit utilitatea, Dumitru Costin subliniază faptul că acestea sunt departe de a fi suficiente pentru rezolvarea problemelor economice cu care se confruntă țara noastră din cauza pandemiei de coronavirus. Totodată, liderul sindical solicită Guvernului să se aplece cât mai curând asupra unor măsuri considerate prioritare în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Creşterea indemnizaţiei de şomaj, funcţionarea dialogului social, corelarea sistemului de educaţie cu piaţă muncii, formarea profesională, modernizarea sistemului de gestiune a pieţei muncii, securitatea sociala pentru lucrătorii atipici, sunt doar câteva din aspectele identificate de BNS ca priorităţi şi comunicate reprezentanţilor Guvernului în cadrul evenimentului „România revine la muncă! Flexicuritate şi digitalizare în contextul noilor tendinţe din piaţa muncii din România”, a mai spus președintele BNS.

De asemenea, acesta a subliniat că niciuna dintre opiniile exprimate de partenerii sociali în cadrul dezbaterii nu a fost făcută publică. Decizia poate părea surprinzătoare, în condițiile în care evenimentul ar fi trebuit transmis live pe Facebook.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri