News

Guvernul Orban riscă să se confrunte cu o moțiune de cenzură după 15 mai

04.05.2020 | 18:47
Guvernul Orban risca sa se confrunte cu o motiune de cenzura dupa 15 mai
ADVERTISEMENT

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că parlamentarii partidului său, împreună cu cei de la PSD și Pro România, ar putea depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban după 15 mai sau la începutul sesiunii parlamentare din toamnă.

Moțiunea de cenzură ar putea fi inițiată de ALDE, PSD și Pro România

Avem în vedere o moţiune de cenzură. Am spus-o şi eu şi liderii PSD, Marcel Ciolacu, şi Pro România, Victor Ponta. Acesta este motivul pentru care încep audierile în Parlament (…) Avem moţiunile simple pe Finanţe şi Agricultură şi avem şi alte instrumente prin care exercităm controlul parlamentar al Guvernului. Sigur că vom discuta despre oportunitatea depunerii moţiunii de cenzură. Aceasta poate fi după 15 mai sau la începutul toamnei”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la DC News.

ADVERTISEMENT

Liderul ALDE a afirmat că unul dintre motivele inițierii de cenzură ar fi refuzul primului-ministru Ludovic Orban se a se conforma unei prevederi din hotărârea Parlamentului prin care a fost aprobată moțiunea de cenzură, prevedere care îi impunea să prezinte un raport săptămânal în fața forului legislativ.

”Domnul Orban sfidează instituţia Parlamentului, nu mai vorbesc de anumiţi parlamentari pe care îi sfidează în mod direct. Sigur, acesta poate să fie un motiv pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. În raporturile interinstituţionale prevăzute de Constituţie, puterea Executivului este sub puterea Parlamentului. Dacă mai trebuie să îi amintim asta domnului Orban. Refuzul de a se prezenta, ca prim-ministru, în faţa Parlamentului, este motiv suficient pentru depunerea moţiunii de cenzură. Sigur, se poate rezolva şi altfel, prin adresarea la CCR, care nu cred că va avea reţinere în a da dreptate Parlamentului”, a mai spus Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Ieri, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat  că Parlamentul ar trebui să-l cheme pe președintele Iohannis să dea explicații pentru afirmațiile legate de o înțelegere între PSD și guvernul ungar privind autonomia Ținutului Secuiesc. Tăriceanu susține că, dacă președintele a știut de această înțelegere și nu a acționat, atunci poate fi acuzat de înaltă trădare.