News

Guvernul, OUG pentru montarea de camere audio-video în școlile din România. În ce condiții pot fi instalate

Montarea de camere audio-video în școlile din România a primit undă verde de la Guvern. Există însă o serie de condiții care trebuie îndeplinite.
28.06.2024 | 16:50
Guvernul OUG pentru montarea de camere audiovideo in scolile din Romania In ce conditii pot fi instalate
Camere audio-video școlile din România. OUG adoptată de Guvern. Condițiile montării acestora. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O ordonanță de urgenţă (OUG) aprobată vineri de Guvern prevede posibilitatea montării de camere audio-video în școlile din România. În ce condiții se poate face acest lucru.

Camere audio-video școlile din România. OUG adoptată de Guvern. Condițiile montării acestora

În primăvara acestui an, Ministerul Educației anunța o schimbare majoră în școlile din țară. Autoritățile spuneau atunci că în sălile de clasă se vor putea monta camere audio-video fără acordul părinților și profesorilor.

ADVERTISEMENT

Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”, spunea ministrul Ligia Deca, pe 26 martie.

În ultimele luni, la presiunea unei părți importante a societății civile, dar și a specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal, Guvernul s-a răzgândit. Până la urmă, va fi necesar un acord.

ADVERTISEMENT

Astfel, decizia montării camerelor audio-video în școli poate fi luată de fiecare unitate şcolară cu acordul părinţilor, respectiv elevilor majori şi salariaţilor unităţii şcolare.

De notat că, în situaţii excepţionale, atunci când există risc crescut de violenţă în spaţiul şcolar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate.

ADVERTISEMENT

Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcționare a sistemelor de supraveghere audio-video se ia de către consiliul de administrație prin decizie, avizată de director, pentru o perioada de maximum 1 an calendaristic.

Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin. Decizia de supraveghere audio-video și decizia de prelungire a suprvegherii audio-video se ia în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate”, se arată în OUG.

ADVERTISEMENT

În ce spații din școli pot fi instalate aceste camere de supraveghere

Camerele de supraveghere audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese şi de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum şi în sălile de sport. Fac excepție vestiarele şi grupurile sanitare.

La înregistrările audio-video pot avea acces, în baza unei cereri scrise, motivate, aprobată de directorul unității de învățământ: părintele, reprezentantul legal sau elevul major, personalul unității de învățământ, reprezentații DJIP/DMBIP, reprezentanții Ministerului Educației și reprezentanții DGASPC.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”