O ordonanță de urgenţă (OUG) aprobată vineri de Guvern prevede posibilitatea montării de camere audio-video în școlile din România. În ce condiții se poate face acest lucru.
În primăvara acestui an, Ministerul Educației anunța o schimbare majoră în școlile din țară. Autoritățile spuneau atunci că în sălile de clasă se vor putea monta camere audio-video fără acordul părinților și profesorilor.
”Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar”, spunea ministrul Ligia Deca, pe 26 martie.
În ultimele luni, la presiunea unei părți importante a societății civile, dar și a specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal, Guvernul s-a răzgândit. Până la urmă, va fi necesar un acord.
Astfel, decizia montării camerelor audio-video în școli poate fi luată de fiecare unitate şcolară cu acordul părinţilor, respectiv elevilor majori şi salariaţilor unităţii şcolare.
De notat că, în situaţii excepţionale, atunci când există risc crescut de violenţă în spaţiul şcolar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări, instalarea sistemului de supraveghere audio-video se poate face doar cu informarea persoanelor vizate.
Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcționare a sistemelor de supraveghere audio-video se ia de către consiliul de administrație prin decizie, avizată de director, pentru o perioada de maximum 1 an calendaristic.
”Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin. Decizia de supraveghere audio-video și decizia de prelungire a suprvegherii audio-video se ia în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate”, se arată în OUG.
Camerele de supraveghere audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese şi de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum şi în sălile de sport. Fac excepție vestiarele şi grupurile sanitare.
La înregistrările audio-video pot avea acces, în baza unei cereri scrise, motivate, aprobată de directorul unității de învățământ: părintele, reprezentantul legal sau elevul major, personalul unității de învățământ, reprezentații DJIP/DMBIP, reprezentanții Ministerului Educației și reprezentanții DGASPC.